Edit-a-thon op Internationale Vrouwendag om vrouwelijke (jeugd)auteurs zichtbaarder te maken op Wikipedia

Op Internationale Vrouwendag (8 maart) kan je deelnemen aan een edit-a-thon om Wikipedia-artikels over vrouwelijke (jeugd)auteurs aan te maken of aan te vullen. Zo schrijf je niet enkel mee aan de grootste encyclopedie, maar geef je vrouwelijke auteurs meer zichtbaarheid en verklein je de genderkloof op Wikipedia. Op 15 maart volgt er een tweede schrijfsessie.

© Simon Bequoye en Iedereen Leest

Deze activiteiten vonden plaats in het verleden. Bekijk ons verslag van de edit-a-thon op 8 maart 2024!

Eind 2023 organiseerde Iedereen Leest samen met Wikimedia Belgium, meemoo en het Letterenhuis een eerste edit-a-thon waar vrijwilligers Wikipedia-pagina’s van Vlaamse jeugdauteurs aanmaakten of aanvulden. Op die manier wordt Vlaamse jeugdliteratuur nog breder toegankelijk gemaakt. Want Wikipedia is vaak de eerste stop als je informatie zoekt.

©Simon Bequoye en Iedereen Leest

Op vrijdag 8 maart – Internationale Vrouwendag – zijn er heel wat erfgoedinstellingen in Vlaanderen die de handen in elkaar slaan en onder de noemer ‘Vrouwen op papier’ verschillende edit-a-thons of Wikipedia-schrijfacties organiseren. Het Gezellearchief van de Openbare Bibliotheek Brugge nam al enkele jaren geleden het initiatief tot deze intussen jaarlijkse traditie. Het doel van deze schrijfacties is om artikels over vrouwelijke auteurs aan te maken of aan te vullen. Iedereen Leest draagt vanuit Antwerpen graag haar steentje bij en sluit aan bij de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience en het Letterenhuis. Waar de edit-a-thon eind 2023 focuste op actuele namen van Vlaamse jeugdliteratuur, willen we met de schrijfsessies in maart – gezien de insteek vanuit erfgoed – de aandacht vestigen op vrouwelijke pioniers in de Vlaamse kinder- en jeugdliteratuur.

Er staan twee schrijfsessies gepland: op 8 en 15 maart (telkens van 15 tot 18 uur). De schrijfsessies vinden plaats in de bijzonder mooie Nottebohmzaal van de Antwerpse Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. Het is een unieke kans om samen met andere schrijflustigen te vertoeven in een prachtige leeszaal, omringd door oude werken. En op het einde van de avond staan we weer een stapje dichter bij gendergelijkheid op Wikipedia. 

De sessies kan je los van elkaar volgen. Je bent ook welkom om aan beide sessies deel te nemen. Iedere sessie begint met een uitleg over Wikipedia. Daarna is er tijd om onder begeleiding aan je lemma te werken en het in te voeren op Wikipedia. Het enige wat je hoeft mee te brengen is een laptop en een oplader.



Deel dit artikel:

Contact
Boekenzoeker | Kennismedewerker jeugdliteratuur
Mis niets van Iedereen Leest