IBBY-Vlaanderen nomineert Tom Schamp, Carll Cneut, Marit Törnqvist en Read with me (Iran) voor ALMA 2025

IBBY-Vlaanderen draagt elk jaar twee Vlaamse en twee buitenlandse kandidaten voor voor de Astrid Lindgren Memorial Award, de belangrijkste jeugdliteratuurprijs ter wereld. De genomineerden voor 2024 zijn bekend: het zijn - net als vorig jaar - de Vlaamse illustratoren Carll Cneut en Tom Schamp, de Nederlandse auteur/illustratrice Marit Törnqvist en de Iraanse leesbevorderingsorganisatie Read with me.

Astrid Lindgren Memorial Award

Zowel auteurs, illustratoren, storytellers als leesbevorderingsorganisaties komen in aanmerking voor de Astrid Lindgren Memorial Award, die jaarlijks wordt uitgereikt. Van de vier genomineerden wordt een dossier ingediend en ze belanden - samen met de kandidaten van de andere landen - op een (hele lange) longlist. Op dinsdag 1 april 2025 wordt de winnaar bekendgemaakt tijdens een rechtstreekse live-uitzending vanuit Zweden en op de Kinderboekenbeurs van Bologna. IBBY-Vlaanderen nomineert dit jaar dezelfde kandidaten als in 2024.

Aan de prestigieuze ALMA is een geldprijs van bijna een half miljoen euro verbonden. In 2010 was Kitty Crowther de eerste Belgische laureaat, in 2019 volgde Bart Moeyaert. In 2024 ging de ALMA naar de Australische leesbevorderingsorganisatie Indigenous Literacy Foundation.

Wie nomineert?

IBBY-Vlaanderen, dat onder de vleugels van Iedereen Leest opereert, is één van de Vlaamse 'nominating bodies'. Het IBBY-kabinet, bestaande uit onafhankelijke mensen uit zo veel mogelijk geledingen van het kinderboekenvak, beslist over de genomineerden. Momenteel zijn dat Fatinha Ramos, Eva Tack, Hilde Vandormael, Heleen Rijckaert, Jan De Kinder, Jef Aerts, Laila Koubaa, Patrizia Civetta, Sara Van Den Bossche, Winny Ang en Inge Umans. Ook Literatuur Vlaanderen wordt bij de keuze betrokken.



Deel dit artikel:

Contact
Vakbibliotheek | IBBY-Vlaanderen | Boekenzoeker
Mis niets van Iedereen Leest