Bill en Barbara op bezoek tijdens Jeugdboekenmaand

Tijdens Jeugdboekenmaand 2023 gingen meter Barbara Rottiers en peter Bill Barberis op verschillende plekken boekengeluk brengen, in de vorm van een gezellig bezoek en cadeauboeken voor elk kind. Na het startmoment in het Tehuis in Etterbeek, trokken ze nog naar Ter Wende in Leuven en de Kiekenstraat in Gent.

© Michiel Devijver | Iedereen Leest

Barbara bij Ter Wende

© Michiel Devijver | Iedereen Leest

Meter Barbara Rottiers en illustrator Tom Schoonooghe brachten een bezoek aan de kinderen en jongeren in Ter Wende, een kleinschalig therapeutisch centrum in Leuven dat zorg op maat aanbiedt.

Boekengeluk, dat is jezelf verliezen in een goed verhaal en even al de rest vergeten. En dus kregen alle kinderen en jongeren een boek cadeau dat bij hen past. En omdat er op de dag van het bezoek ook een jarige was, kon taart natuurlijk niet ontbreken!

Tom ging creatief met de kinderen en jongeren aan de slag. Tijdens een tekenworkshop konden ze hem om raad vragen, hoe je nu best een mopshond of een rat kan tekenen bijvoorbeeld. En al die honden, ratten en baardagamen kregen een mooi plaatsje op enkele ramen aan de binnenkoer.

Barbara zorgde voor een gezellig voorleesmoment voor de jongsten en ging met de oudere leeftijdsgroepen in gesprek over wat geluk voor hen betekent. Een mooie zonsondergang, samenzijn met je familie, je plekje vinden op school en het warme gevoel wanneer je voorgelezen wordt, het zijn enkele kleine gelukjes die de jongeren blij maken. Tussendoor las Barbara enkele gedichten voor en ontdekten de kinderen en jongeren in Ter Wende hun bijzondere neushoornkracht.

(lees verder onder foto's)

Bill in de Kiekenstraat

© Iedereen Leest

Peter Bill Barberis trok dan weer naar De Kiekenstraat in Gent, een organisatie voor Bijzondere Jeugdzorg die ondersteuning biedt aan kinderen, jongeren en jongvolwassenen. Naar de komst van Bill werd met spanning uitgekeken want een Hoppers-acteur krijg je natuurlijk niet elke dag op bezoek in je leefgroep.

Het ijs was snel gebroken, Bill kreeg een plek in de zetel en vertelde aan de kinderen wat de reden van zijn bezoek was. Dat hij als peter van de Jeugdboekenmaand ook een cadeau voor elk van hen had meegebracht, werd op luid gejuich onthaald. Ook wanneer bleek dat in elk pakje een boek zat, bleef het enthousiasme groot en werden de nieuwe aanwinsten aan elkaar getoond (maar nog niet uitgeleend!).

Na een coole improvisatiesessie waar de jonge acteurs en actrices zich samen met Bill uitleefden was het tijd voor een knus en gezellig voorleesmoment uit ‘Tintelvingers en pantoffelhelden’, een heerlijk geïllustreerde poëziebundel met gedichten over boos, bang, verdrietig en blij zijn. Iedereen kwam tot rust en vleide zich neer in de grote zetel. Sommigen op luisterafstand, anderen hadden zich dicht bij voorlezer Bill genesteld. De klok tikte weg… en hoewel er fishsticks met tartaar in aantocht waren, weerklonk in koor ‘nog, nog een gedichtje, please!’.

Zonder ‘Tintelvingers en pantoffelhelden’ - die bleef op uitdrukkelijke vraag van de jongste telg van het gezelschap in de Kiekenstraat – keerden we terug naar Antwerpen, vervuld met een blij gemoed van gedeeld boekengeluk. Want dat krijg je wanneer je een meisje huppelend naar de eettafel ziet lopen terwijl ze met luide stem roept: ‘Ik ben zoooooooo blij met mijn boek!’.

En zo sloten we de 52ste editie van Jeugdboekenmaand in schoonheid af!



Deel dit artikel:

Mis niets van Iedereen Leest