Gezocht: redactieleden Boekenzoeker

Lees je graag en veel? Kan je kritisch naar het boekenaanbod kijken en wervende teksten schrijven? Dan ben je misschien wel dé persoon die we zoeken voor het Boekenzoeker-redactieteam! Iedereen Leest is momenteel op zoek naar nieuwe, enthousiaste redactieleden.

© Michiel Devijver | Iedereen Leest

Boekenzoeker.be werd recent volledig vernieuwd. Op deze website krijgen jonge lezers tussen 0 en 18 jaar boekentips op basis van hun voorkeuren en interesses. Op dit moment vind je al meer dan 3000 tips op Boekenzoeker.be, elk jaar komen er meer dan 300 nieuwe boeken bij. Voor het aanvullen van de boekentips doet Iedereen Leest beroep op een enthousiaste en deskundige externe redactie. En daar kan jij misschien ook deel van uitmaken.

Wat doet de redactie?

De Boekenzoeker-redactie volgt het omvangrijke boekenaanbod nauwgezet op - elk jaar verschijnen er duizenden nieuwe boeken - en beslist welke boeken ze de moeite waard vindt om onder de aandacht te brengen van jonge lezers op Boekenzoeker.be. Daarbij is het heel belangrijk dat er voldoende afwisseling in de selectie zit en dat de boeken verkrijgbaar zijn in de bib of boekhandel. Een redactielid moet dus breed en diep kunnen lezen en met zorg selecteren.

Redactieleden maken over de geselecteerde boeken een korte beschrijving op maat van de doelgroep, kiezen een fragment en vullen de gepaste criteria en bibliografische informatie aan. Van een redactielid wordt verwacht dat hij/zij 15 boeken per jaar invoert. Het redactieteam bestaat uit 16 personen. Ieder redactielid leest algemeen voor een bepaalde leeftijdsgroep en/of voor (een) bepaald(e) nichegenre(s).

Uiteraard is het belangrijk dat redactieleden een weloverwogen keuze maken en dat ze op een wervende manier kunnen schrijven: wie weet trekt jouw boekentip wel een aarzelende lezer over de streep!

Welk profiel zoeken we?

© Eleni Debo | Iedereen Leest
  • Je bent ouder dan 16.
  • Een passie voor boeken, een kritische blik en een vlotte pen zijn cruciaal. Je bent daarnaast op de hoogte van het huidige boekenlandschap en leest breed en diep. Je schrijft ook graag en houdt daarbij de doelgroep goed in het oog.
  • Redactieleden van Boekenzoeker komen liefst uit diverse sectoren. Ze werken in het onderwijs, in de bibliotheek of boekhandel, of zijn kinderboekenrecensent, enzovoort. Je hoeft echter niet professioneel bezig te zijn met boeken: ook fervente lezers komen in aanmerking.
  • Het is handig als je vlot kan werken in een (toegankelijke) online omgeving. Redactieleden voegen namelijk via de webtool zelf boeken toe aan Boekenzoeker.
  • Je hebt oog voor detail (met name voor bibliografische gegevens tijdens het invoeren van boeken).
  • Je bent enthousiast en gedreven en kan feedback accepteren. Je staat achter de waarden van Boekenzoeker en ziet je functie als redactielid als een engagement. Je komt de gemaakte afspraken na.

Wat krijg je van ons?

  • Redactieleden ontvangen een vergoeding (15 euro) per ingevoerd boek.
  • Je werkt mee aan een belangrijk leesbevorderingsinstrument en kan door je werk kinderen en jongeren aanzetten tot lezen.
  • Je maakt deel uit van een fijn en inspirerend redactieteam.
  • Je ontvangt uitnodigingen voor activiteiten van Iedereen Leest.

Stel je kandidaat!

Zin om deel uit te maken van het Boekenzoeker-redactieteam? Stel je dan voor 6 juni kandidaat!
De concrete opdracht en de voorwaarden vind je in deze vacature (Word-document).
Vervolledig de vragenlijst, schrijf een oefentekst en bezorg deze via mail aan evadevos [at] iedereenleest.be (Eva Devos).
Uiterlijk op 16 juni hoor je iets van ons.


Deel dit artikel:

Contact
Vakbibliotheek | IBBY-Vlaanderen | Boekenzoeker