IBBY-Vlaanderen nomineert Carll Cneut, Ingrid Godon, Marit Törnqvist en Read with me (Iran) voor ALMA 2022

IBBY-Vlaanderen draagt elk jaar twee Vlaamse en twee buitenlandse kandidaten voor voor de Astrid Lindgren Memorial Award. De genomineerden voor 2022 zijn dezelfde als die voor 2021: de Vlaamse illustratoren Carll Cneut en Ingrid Godon, de Nederlandse auteur/illustrator Marit Törnqvist en de Iraanse leesbevorderingsorganisatie Read with me.

Ingrid Godon aan het werk - © Michiel Devijver | Iedereen Leest

De ALMA (Astrid Lindgren Memorial Award) is de belangrijkste jeugdliteratuurprijs ter wereld, jaarlijks uitgereikt door de Zweedse overheid. Zowel auteurs, illustratoren, storytellers als leesbevorderingsorganisaties komen in aanmerking. Van de vier genomineerden wordt een uitgebreid dossier ingediend en ze belanden - samen met de kandidaten van de andere landen - op een (hele lange) longlist. In maart 2022 wordt de winnaar bekendgemaakt op de Kinderboekenbeurs van Bologna. Aan de prestigieuze ALMA is een geldprijs van bijna een half miljoen euro verbonden. In 2010 was Kitty Crowther de eerste Belgische laureaat, in 2019 volgde Bart Moeyaert.

Wie nomineert?

IBBY Vlaanderen, dat onder de vleugels van Iedereen Leest opereert, is één van de Vlaamse 'nominating bodies'. Het IBBY-kabinet maakt o.a. de selectie van de kandidaten voor de ALMA. Dat kabinet bestaat uit onafhankelijke mensen uit zo veel mogelijk geledingen van het kinderboekenvak. Momenteel zijn dat Fatinha Ramos, Eva Tack, Greet Pauwelijn, Hilde Vandormael, Heleen Rijckaert, Jan De Kinder, Jef Aerts, Laila Koubaa, Patrizia Civetta, Sara Van Den Bossche, Winny Ang en Inge Umans. Ook Literatuur Vlaanderen wordt bij de keuze betrokken. Dit jaar is in samenspraak met het kabinet beslist dezelfde kandidaten als vorig jaar naar voren te schuiven.

Vriend van IBBY worden?

Wil je op de hoogte blijven van de werking van IBBY-Vlaanderen? Word dan nu Vriend van IBBY. Lidmaatschap is volledig gratis. Inschrijven doe je in één klik.


Deel dit artikel:

Contact
Vakbibliotheek | IBBY-Vlaanderen | Boekenzoeker
Mis niets van Iedereen Leest