Internationale conferentie over lezen en welzijn in Gent: oproep voor bijdrages

Iedereen Leest en Museum Dr. Guislain slaan de handen in elkaar en organiseren op donderdag 24 en vrijdag 25 november 2022 de internationale conferentie Culture & Mental Health in Gent. Organisaties en individuen met initiatieven rond lezen en welzijn kunnen vanaf nu een voorstel indienen voor een lezing of workshop, en dat tot 1 maart. In de loop van zomer 2022 zullen geïnteresseerden zich kunnen inschrijven.

© Michiel Devijver en Iedereen Leest

De call for papers is intussen afgesloten.

Met deze conferentie willen we een bijdrage leveren aan de kennis over en het debat rond het belang van culture activiteiten die gericht zijn op het verbeteren van het welzijn van mensen met psychische problemen of mensen in een kwetsbare situatie. Het is een moment om ervaringen, praktijken en kennis te delen over de impact van erfgoed, lezen, kunst en creativiteit op het verbeteren van de geestelijke gezondheid, het welzijn en de veerkracht van mensen en gemeenschappen.

Gezondheidsexperts en internationale onderzoeken leggen een positief verband tussen verhalen en het mentale welbevinden van personen. Ook in de praktijk zijn veel organisaties actief om onze mentale veerkracht te verhogen via verhalen. Lees er meer over in ons artikel 'Lezen is goed voor ons welzijn'.

© Iedereen Leest & Museum Dr. Guislain

Het programma wordt opgebouwd rond drie thema: lived experience (geleefde ervaring), social justice (sociale rechtvaardigheid) en place (plaats). We lanceren een (Engelstalige) oproep tot bijdragen met meer informatie. Dien zeker een voorstel in als je werkt aan een creatief, innovatief of out of the box project dat beantwoordt aan een van de thema's van deze conferentie.

Vanuit Iedereen Leest zijn we uiteraard geinteresseerd in voorstellen waarin lezen en boeken centraal staan. Dan kan gaan van een leesbevorderingsproject voor mensen die herstellen van een trauma, een bibliotheek met een innovatief welzijnsprogramma of een onderzoek over de impact van een leesbevorderingsactiviteit op het mentaal welzijn.

Naast de conferentie organiseren we ook kleinere symposia op unieke locaties in Gent, een sociaal programma en de opening in Museum Dr. Guislain van een bijzondere conferentietentoonstelling die zal reflecteren op textiel en mentale gezondheid. Schrijf 24 en 25 november 2022 alvast in uw agenda en blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.


Deel dit artikel:

Mis niets van Iedereen Leest