Nieuwe lestips en bibgids voor Poëzieweek

2022 nadert met rasse schreden, en dat betekent dat de Poëzieweek ook in zicht is! Van 27 januari tot 2 februari loopt de tiende editie van deze Vlaams-Nederlandse campagne, met dit jaar het thema 'natuur'. De campagne biedt ondersteuning via lessuggesties en een inspiratiegids voor bibliotheken.

© Poëzieweek

Tijdens de jaarlijkse Poëzieweek staat het gedicht in al haar vormen nóg meer in de kijker via allerlei acties zoals het Poëzieweekgeschenk - geschreven door Ramsey Nasr - en activiteiten in de bibliotheek, op school en in de boekhandel. De campagne biedt ook ondersteunend materiaal aan voor professionals.

Lessuggesties

Samen met Stichting Lezen Nederland ontwikkelde Iedereen Leest opnieuw lessuggesties voor het basis en secundair onderwijs. Deze lessen zijn een hulpmiddel voor leerkrachten om aan de slag te gaan rond gedichten met leerlingen.

De lessuggesties kan je online aanvragen.

Nederlands dichters Hans & Monique Hagen stelden in 2018 een lijst samen met 70 titels uit de dichtwereld. Voor wie nog meer inspiratie zoekt: Boekenzoeker verzamelt een aanbod van bijna 200 dichtbundels of boeken met gedichten.

Hans & Monique Hagen verzamelden in 2019 ook al enkele tips om rond poëzie te werken op school.

(De tekst gaat verder on het filmpje.)

Ontdek de vijf tips van Hans & Monique Hagen om poëzie meer te laten leven op school.

Inspiratiegids voor bibliotheken

Ook in de bibliotheek zijn gedichten niet weg te denken. Met de actie ‘Weesgedicht zkt Adoptieraam’ roept een collectief van Vlaamse bibliotheken i.s.m. Poëziecentrum mensen op om hun raam beschikbaar te stellen voor een gedicht, en zo de straten te overspoelen met poëzie. Meer info over de deelnemende bibliotheken op de site van Poëzieweek.

Bibs kunnen zich voorbereiden op de Poëzieweek met een handige inspiratiegids met tips om activiteiten te organiseren en de collectie in de kijker te zetten.

De inspiratiegids voor bibliotheken kan je aanvragen via het Poëziecentrum.

En verder ...

... kan je al het recente nieuws over de Poëzieweek volgen via de campagnesite

Poëzieweek is een samenwerking van Poëziecentrum met Awater/Stichting Poëzieclub, Iedereen Leest, Stichting Lezen, Poetry International, De Schrijverscentrale, Literatuur Vlaanderen, Nederlands Letterenfonds, CPNB, NOORDWOORD, Koninklijke Bibliotheek Nederland, Perdu, CANON Cultuurcel, School der Poëzie, Probiblio, Dichter des Vaderlands België, Dichter des Vaderlands Nederland, de Taalunie, Antwerpen Boekenstad, Boekhandels Vlaanderen, Stichting Literaire Activiteiten Nijmegen, Prijs de Poëzie, Creatief Schrijven, Poetry Circle Nowhere en Passa Porta.Deel dit artikel:

Mis niets van Iedereen Leest