Win 1000 euro met jouw scriptie over leesbevordering

Schreef jij een masterscriptie over lezen of leesbevordering? Doe dan mee aan de Vlaams-Nederlandse Scriptieprijs Leesbevordering en schrijf 1000 euro op je rekening.

© Simon Bequoye | Iedereen Leest

De Scriptieprijs Leesbevordering is een gezamenlijk initiatief van Iedereen Leest (Vlaanderen) en Stichting Lezen (Nederland) om onderzoek naar leesbevordering te stimuleren. De prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt. Voor deze editie komen masterscripties uit academiejaren 2018-2019 en 2019-2020 in aanmerking.

Komt mijn scriptie in aanmerking?

© Kris Demey | Iedereen Leest & Stichting Lezen

De Scriptieprijs Leesbevordering wordt uitgereikt aan de beste masterscriptie binnen het domein van leesbevordering. Hieronder vallen onderzoeksthema’s zoals leescultuur, leesgedrag, leesmotivatie, lezersprofielen, good practices binnen leesbevordering … Bachelorscripties komen niet in aanmerking voor de prijs, evenals masterscripties met onderzoeksthema's zoals technische leesvaardigheid of literaire analyses. Een onafhankelijke jury beoordeelt de scripties op verschillende criteria zoals wetenschappelijke kwaliteit en relevantie. Alle informatie over de voorwaarden vind je terug in het online reglement.

Hoe dien ik mijn scriptie in?

Scripties kunnen digitaal worden ingezonden via Simon Bequoye voor Vlaanderen en Jette van den Eijnden voor Nederland. Voeg hierbij een ingevuld deelnameformulier toe en een kopie met de score van je scriptie. Je scriptie insturen kan tot 30 september 2020. Na inzending krijg je een ontvangstbevestiging.

Wanneer wordt de prijs uitgereikt?

De uitreiking vind plaats op 10 december 2020 tijdens het wetenschappelijke congres 'De nieuwe lezer: lezen in het digitale tijdperk' van Stichting Lezen Nederland. Indien studenten genomineerd worden voor de prijs, worden ze daarvan in het najaar van 2020 op de hoogte gebracht.

Welke scripties wonnen de voorbije edities?

De winnende scriptie van de editie 2018 onderzocht hoe leerkrachten het leesplezier bij leerlingen met autismespectrumstoornis (ASS) kunnen stimuleren. ‘Ik leerde opnieuw naar de mogelijkheden, niet naar de beperkingen van mijn leerlingen kijken’, lichtte laureate Marjolein Derks-Janssen toe in een interview.

De Scriptieprijs Leesbevordering reikte voor het eerst een prijs toe in 2004. Na tien edities staan alle winnaars en genomineerden samen in een handig overzicht, dat ook inspiratie biedt voor toekomstig onderzoek rond leesbevordering.Deel dit artikel:

Contact
Kennismedewerker onderzoek, impact en beleid
Mis niets van Iedereen Leest