Online vormingsreeks gestart voor begeleiders en coördinatoren Kinder- en Jeugdjury

Op 15 september startte een reeks met online vormingen voor begeleiders en coördinatoren van de Kinder- en Jeugdjury. Meer dan 100 deelnemers duiken de komende dagen in de genomineerde boeken en verdiepen zich in het praten over boeken met kinderen en jongeren.

Archiefbeeld van een (niet digitale) startdag © Michiel Devijver | Iedereen Leest

UPDATE: de online vormingsreeks is afgelopen, je kan je dus niet meer inschrijven.

Begeleiders en coördinatoren van de lokale afdelingen van de Kinder- en Jeugdjury kunnen traditiegetrouw in september deelnemen aan de ‘KJV-startdagen’ vormingen waarbij ze praktijktips krijgen en ervaringen kunnen uitwisselen. Door de aanhoudende coronamaatregelen lanceerde Iedereen Leest een digitaal alternatief met maar liefst twaalf online vormingen.

Van praatcafé tot intervisie

De online vormingsreeks spitst zich per sessie toe op coördinatoren of begeleiders. Zo komen coördinatoren tweemaal bijeen in een digitaal KJV-praatcafé om ervaringen uit te wisselen. Hoe werf je juryleden? Hoe werf je begeleiders en volg je hen op? Op welke manier organiseer je start- en slotmomenten? Hoe pak je de samenwerking met scholen aan? Hoe maak je een KJV-werking coronaproof? De coördinatoren zetten hier elk op hun manier hun schouders onder om een lokale werking draaiende te houden, en de behoefte om te horen hoe anderen dit aanpakken blijft groot. Het eerste digitale praatcafé op 15 september was alvast een succes: meer dan anderhalf uur deelden deelnemers hun aanpak met collega’s. Aan het eind gaven ze zelfs mee doorheen het jaar een vervolg te willen inplannen op deze leerrijke uitwisseling. Dit digitale café sluit haar deuren nog niet: op 19 september volgt een tweede praatcafé voor coördinatoren.

Het overzicht van de online vormingsreeks die dit jaar de traditionele KJV-startdagen vervangt.

Verschillende sessies laten de begeleiders verder kennismaken met de genomineerde boeken voor dit leesjaar. Na een korte toelichting over het verhaal krijgen deelnemers tips om over dit boek in gesprek te gaan met kinderen en jongeren. Welke thema’s bevat het verhaal? Hoe praat je over de illustraties? Per leeftijdsgroep is er een digitale sessie voorzien. De sessie voor groep 3 werd gesmaakt door de deelnemers: “heldere uitleg en veel zin om aan de slag te gaan,” stond te lezen in de chatbox.

Begeleiders kunnen ten slotte nog een online coachingsmoment met Ilona Plichart volgen. Hoe praat je met kinderen in de diepte? Hoe motiveer je hen om zelf het woord te nemen? Hoe zorg je voor interactie in je groep? Deze sessies worden aangeboden voor startende en voor ervaren begeleiders (vier sessies in totaal), met maximaal 15 deelnemers per sessie.

Sluit je graag nog aan bij een online sessie? Kijk dan vlug voor welke sessies je jou nog kan inschrijven.

KJV in coronatijden

Hoewel fysieke vormingsmomenten een grote meerwaarde zijn, was het voor organisator Iedereen Leest al snel duidelijk dat een fysieke bijeenkomst voor een grote groep professionals op dit moment niet aan de orde is. Het digitaal alternatief kent ook een positief punt: meer begeleiders en coördinatoren schreven zich in voor deze online vormingsreeks.

Veel lokale afdelingen van de Kinder- en Jeugdjury zijn intussen gestart met hun bijeenkomsten. Sommige leeftijdsgroepen komen fysiek samen – mits de nodige voorzorgsmaatregelen – en andere dan weer digitaal voor de eerstkomende maanden. Iedereen Leest werkt intussen een inspiratiegids uit voor lokale KJV-afdelingen met algemene richtlijnen en praktijktips voor het coronaproof  en online begeleiden van leesgroepen.

Nog geen KJV-werking in jouw bib of school en zin gekregen om te starten? Ontdek hoe je dit doet via een handig stappenplan.


Deel dit artikel:

Contact
Coördinator Kinder- en Jeugdjury (KJV) | Boekenzoeker