Poëzieweek komt eraan!

Van 31 januari tot en met 6 februari is het weer Poëzieweek, het grootste poëziefeest van de Lage Landen. Dé gelegenheid om een dichtbundel te kopen, een dichter uit te nodigen, een poëzielezing bij te wonen, gedichten voor te lezen of op te hangen voor je raam, in de klas of in de bibliotheek. Vier je mee?

Het thema van deze editie is 'Vrijheid' en niemand minder dan Tom Lanoye schreef het Poëziegeschenk. Deze bundel, met zeven nieuwe gedichten, krijg je tijdens de Poëzieweek cadeau in je boekhandel bij aankoop van €12,50 aan poëzie. De Poëzieweek is een Vlaams-Nederland initiatief van 18 organisaties, en wordt in Vlaanderen door Poëziecentrum en in Nederland door CPNB gecoördineerd. 

Gedichtendag

Naar jaarlijkse traditie wordt de Poëzieweek afgetrapt met Gedichtendag, op donderdag 31 januari. Poëzie zal die dag volop in de kijker staan in de media, in scholen, in bibs, in bedrijven, in boekhandels ...  Wil je met je bedrijf meedoen met Gedichtendag? Dat kan op heel veel verschillende manieren. Je vindt een lijst met inspiratie en een aantal kant-en-klare gedichten op de site van Poëzieweek: wachtpoëzie, een poëtische e-mailhandtekening ... Noem maar op!

Vergeet zeker de hashtags #gedichtendag en #poezieweek niet om te tonen wat jullie allemaal doen.

Activiteiten

Op www.poezieweek.com vind je een overzicht van alle activiteiten in Vlaanderen en Nederland. Heel veel bibliotheken en cultuurcentra bieden een mooi programma aan. Je bent ook van harte welkom op de startshow van Poëzieweek - 'Tom Lanoye & Gasten: VRIJ – WIJ?' - op donderdag 31 januari in de Arenbergschouwburg in Antwerpen. Tom Lanoye is eregast van de avond en nodigt verschillende gasten uit, zoals Antjie Krog, Charlotte Van den Broeck en Delphine Lecompte. Dat gaat zeker vonken geven. Tickets zijn nog steeds verkrijgbaar

Creatief met gedichten in de klas

Iedereen Leest en Stichting Lezen Nederland zorgen opnieuw voor inspiratie voor de klas. Een professionele redactie, bestaande uit mensen uit het onderwijs, stelde naar jaarlijkse gewoonte drie bundels met lestips samen bij gedichten rond het thema 'Vrijheid'. Er is een bundel voor basisonderwijs, een bundel voor secundair onderwijs en één voor secundair 'light', telkens met vijf gedichten en lessuggesties erin. Je kan de bundels gratis downloaden en zelf rustig grasduinen in het aanbod. Heb je een leuke poëzieles gehad? Deel de resultaten dan met #poezieweek.

Leerlingen van middelbare scholen en studenten van hogescholen, academies en conservatoria kunnen ook meedoen met de actie 'Dichter bij Lanoye'. Tom Lanoye roept hen op om creatief met één van zijn gedichten aan de slag te gaan. Hij besluit na 6 februari - het einde van de Poëzieweek - wie zijn werk het origineelst vertaald heeft. De drie beste, mooiste en/of origineelste werken of acties winnen een Groot Tom Lanoye Surprisepakket! Deel het resultaat op Gedichtendag op sociale media met de hashtag #DichterbijLanoye! Meld je wel even aan.

Specifiek voor de derde graad ASO, TSO en KSO is er ook nog een lesmap gemaakt met tips bij het Poëzieweekgeschenk van Lanoye. Die kan je gratis aanvragen via het Poëziecentrum.
 

Dichter bij Lanoye: een oproep van Tom

Maak er een poëtische week van!


Deel dit artikel: