Voorleesweek: teller klokt af op 106.171 mensen

De Voorleesweek zit er weer op en was een groot succes. Meer dan 3600 mensen registreerden zich voor de voorleesteller, goed voor 106.171 mensen waaraan voorgelezen werd. Dat is een record! Daarnaast was er ook ruime aandacht voor voorlezen in de media en waren er honderden voorleesactiviteiten in scholen, bibs, kinderdagverblijven, woonzorgcentra en op andere locaties.

© Michiel Devijver | Iedereen Leest

Voorlezen met de Koningin en aan de voorleeshond

Bij de start van de Voorleesweek bezocht Koningin Mathilde Kinderdagverblijf 't Vlindertje in Boutersem. Daar lazen leerlingen Kinderzorg van VIA Tienen voor aan baby's en peuters. De Koningin ging met hen in gesprek maar las ook heen graag even mee voor. De beelden vind je hier.

Er was ook uitgebreide persaandacht:

ATV ging op bezoek in Basisschool Het Avontuur in Berchem, waar ouders kwamen voorlezen. En ze gingen een kijkje nemen in Bib Vrede in Borgerhout, waar kinderen mochten voorlezen aan een voorleeshond. Radio 1 wijdde een hele aflevering van De Wereld van Sofie aan voorlezen en bij De Madammen op Radio 2 waren Katrijn Van Bouwel met zoontje Winter Faust en Tine Kuypers van Iedereen Leest te gast.

Baby's en peuters centraal

Het thema van deze Voorleesweek was baby's en peuters. De vier campagnefilmpjes die we hierrond maakten, met Erhan Demirci, Katrijn Van Bouwel, Tomas De Soete en Sien Wynants, werden gretig geliket en gedeeld. Je kan ze nog steeds bekijken op www.voorleesweek.be

Daarnaast maakten we ook werk van enkele inspirerende artikels rond voorlezen voor die leeftijdsgroep. In dit artikel lees je bijvoorbeeld hoe je kan voorlezen aan baby's en peuters in de verschillende ontwikkelingsfasen. In dit artikel krijg je tips voor een voorleesvriendelijke omgeving in de kinderopvang.

We organiseerden op donderdag 22 december ook een studiedag rond interactief voorlezen voor leerkrachten Kinderzorg en Verzorging. Daar stelden we een gloednieuwe handleiding voor. Interesse in deze handleiding? sarah.vantilburg [at] iedereenleest.be (Mail naar Sarah Van Tilburg).

Voorleesweek in het hele land

© Michiel Devijver | Iedereen Leest

Uit de vele registraties voor de voorleesteller leren we dat er echt in het hele land voorgelezen werd, op zeer uiteenlopende locaties. Uit alle inzendingen loten we binnenkort een aantal winnaars, die een mooi boekenpakket krijgen.

We stuurden ook een aantal fotografen op pad om Voorleesweek op verschillende plekken in beeld te brengen. De resultaten vind je hier binnenkort.

Voorleesweek 2019: 16 tot 24 november

In 2019 is er uiteraard opnieuw een Voorleesweek. Die zal lopen van 16 tot 24 november en we focussen dan op voorleesrituelen. Wat is jullie ritueel voor het leukste kwartiertje van de dag?Deel dit artikel: