Webinarreeks voor begeleiders en coördinatoren van de Leesjury bijna van start

De begeleiders en coördinatoren gaan op 16 september terug aan de slag op de online startdagen van de Leesjury, een reeks webinars waarbij deelnemers de genomineerde boeken verkennen. Ze verdiepen zich daarnaast tijdens een coachingsmoment in het praten over boeken met kinderen en jongeren.

© Michiel Devijver en Iedereen Leest

Begeleiders en coördinatoren van de Leesjury – de nieuwe naam van de Kinder- en Jeugdjury – kunnen naar jaarlijkse gewoonte in september deelnemen aan de startdagen van de Leesjury. De deelnemers kunnen tijdens twaalf digitale bijeenkomsten ervaringen uitwisselen en hun kennis verbreden.

Van coachingsmoment tot praatcafé

In de webinar voor startende begeleiders ontdekken deelnemers hoe het mogelijk is om lezers in een korte tijd te betrekken in een boek. In deze sessie achterhalen we samen met coach Ilona Plichart hoe we dieper kunnen ingaan op boeken met kinderen en jongeren. Hoe praat je met kinderen in de diepte? Hoe kan je de inspiratiefiches bij de boeken (voorheen de ‘werkmodellen’) gebruiken? Hoe laat je alle juryleden aan bod komen?

Een andere sessie, opnieuw met Ilona Plichart als coach, spitst zich toe op de ervaren begeleiders. Hier buigen we ons over vragen zoals: hoe gebruik je de inspiratiefiches om verdiepend te praten over boeken? Wat als deelnemers een boek niet volledig lezen? Wat met overenthousiaste deelnemers die het groepsgesprek zouden kunnen domineren? Hier gaan we actief aan de slag en is er de mogelijkheid om jouw specifieke vragen op voorhand door te geven.

(De tekst gaat verder onder de afbeelding.)

In verschillende sessies maken de begeleiders kennis met de genomineerde boeken voor dit huidige leesjaar. Op het programma: voorstelling van de boeken, verschillende invalshoeken, tips om de boeken met de juryleden te bespreken en verschillende opdrachten.

Tot slot is er het online praatcafé voor coördinatoren, waar er ruimte is voor het uitwisselen van ervaringen, discussies en vragen. Communicatie, samenwerking met bibliotheken en de motivering van leden en begeleiders zijn voorbeelden van enkele thema’s die hier aan bod kunnen komen. De vragen die de coördinatoren hebben, vormen het startschot van het praatcafé!

Interesse om deel te nemen aan deze online startdagen? Je kan je inschrijven tot de dag voordien. Het volledige programma kan je ook raadplegen via de Leesjury-website.Deel dit artikel:

Contact
Coördinator de Leesjury | Boekenzoeker