Woutertje Pieterse Prijs 2019 voor ‘Alles komt goed, altijd’

Auteur Kathleen Vereecken en illustratrice Charlotte Peys zijn de winnaars van de 32e Woutertje Pieterse Prijs, voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kinderboek van het afgelopen jaar. Zij ontvingen de prijs voor hun boek Alles komt goed, altijd (Uitgeverij Lannoo). De prijs werd vandaag uitgereikt in Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond.

De jury, onder leiding van juryvoorzitter Noraly Beyer, koos met Alles komt goed, altijd voor “sfeer, voor ingehouden emotie en een aangrijpend verhaal, voor een hoofdpersoon die ondanks alle ellende en tegenspoed blijft zoeken naar wat het leven mooi maakt, die net als Multatuli’s Woutertje Pieterse de wereld met een open blik tegemoet blijft treden”.

Aan de prijs is een geldsom van 15.000 euro verbonden. Met Bart Moeyaert die pas nog de ALMA won, mogen we spreken van hoogdagen voor de Vlaamse jeugdliteratuur.

Over de winnaars

Kathleen Vereecken is een Vlaamse schrijfster (fictie en non-fictie) en scenariste. Ze schrijft romans voor kinderen, jongeren en volwassenen. Als freelance journaliste schreef ze geregeld artikels en essays voor De Standaard. Vereecken schrijft graag over het verleden. Charlotte Peys’ werk was al te zien op tal van tentoonstellingen in binnen­-en buitenland. Peys illustreert om te onthouden, te verzamelen, te vertellen, te ordenen en te onderzoeken. Ze tekent vanuit de drang om grip te krijgen op de dingen.

Nominaties

Naast Alles komt goed, altijd nomineerde de jury De reis van Syntax Bosselman van Arend van Dam en Alex de Wolf (Van Holkema & Warendorf), Lepelsnijder van Marjolijn Hof en Annette Fienieg (Uitgeverij Querido), Tegenwoordig heet iedereen Sorry van Bart Moeyaert (Uitgeverij Querido), Zeb. van Gideon Samson en Joren Joshua (Uitgeverij Leopold) en Tierenduin van Geert Vervaeke (Uitgeverij Lannoo). De genomineerden ontvingen allemaal naast een oorkonde ook een bedrag van € 1000 per boek.

Dit jaar bestond de jury naast Noraly Beyer uit Anne-Gine Goemans, Peter de Kan, Juan Khalaf en Veerle Vanden Bosch. De prijs wordt financieel ondersteund door de Brook Foundation en De Versterking. Vorig jaar ging de prijs naar Lampje van Annet Schaap.

Lees meer over de Woutertje Pieterse Prijs.


Deel dit artikel: