Jeugdboekenmaand 2020: inspiratiedag voor bibs

woensdag 4 december 2019

Iedereen Leest organiseert samen met Artforum/Urban Woorden en Mooss een inspiratiedag rond Jeugdboekenmaand 2020, met als thema 'Wat doet kunst?'. Educatieve en publieksmedewerkers uit bibliotheken krijgen op deze dag inspiratie aangereikt om met het thema aan de slag te gaan met kinderen en jongeren in de bib. 

Miniatuurvoorbeeld
© Michiel Devijver | Iedereen Leest

Deze inspiratiedag is afgelopen. De verslagen van elk onderdeel vind je bij het programma.

Doel

Tijdens deze inspiratiedag krijg je tips over wat je zoal kan doen in jouw bibliotheek rond Jeugdboekenmaand, met het thema 'Kunst'. We verruimen onze blik en zoeken samen naar nieuwe ideeën en stimuleren het creatief denken: hoe kom je tot een idee, een origineel concept? Met wie kan je samenwerken? Hoe kan je gebruik maken van de inspiratielijsten van Iedereen Leest om een workshop uit te denken? Hoe werk je rond het thema en hoe kan je de boeken gebruiken als insteek voor zoveel meer? En hoe kijk je nu eigenlijk naar kunst?

Voor wie

Educatieve en publieksmedewerkers uit bibliotheken die activiteiten en workshops voor kinderen en jongeren uitwerken en begeleiden.

© Michiel Devijver | Iedereen Leest

Programma

9:30 | Onthaal

10:00 – 10:30 | Welkom

  • De Stille Stem: woordkunstenaar bij Urban Woorden
  • Iedereen Leest - Jeugdboekenmaand 2020 
  • Artforum/Urban Woorden en Mooss stellen zich voor

10:30 – 12:00 | Keuzesessies – ronde 1

12:00 – 13:00 | Lunch

13:00 – 14:30 | Keuzesessies – ronde 2

14:30 – 15:00 | Terugkoppeling/verslag van keuzesessies

Keuzesessies

Boeken binnenstebuiten – Lieve Claes, Artforum/Urban Woorden
Tijdens deze sessie leer je hoe boeken een inspiratie vormen om activiteiten uit te werken rond het thema van de Jeugdboekenmaand. Je maakt kennis met een aantal tools om met boeken en verhalen creatief aan de slag te gaan. We kijken hoe je jouw netwerk kan inschakelen om je aanbod te differentiëren.
Lees het verslag | Schema 'inspiratie uit boeken'

Bouwen in de bib – Dirk Langenberg, Artforum/Urban Woorden
Tijdens deze sessie ga je zelf aan het werk. Samen met een ervaren creatieveling verkennen we verschillende manieren om aan de slag te gaan in jouw bibliotheek met een minimum aan materiaal. We focussen op architectuur en constructie om zo het thema kunst zichtbaar te maken. Om een interessante activiteit uit te werken, heb je soms minder nodig dan gedacht. Want less is more!
Lees het verslag.

Begeleid & organiseer ze! – Mooss
In deze actieve sessie krijg je heel wat tips en tricks over hoe een activiteit te organiseren en te begeleiden. Hoe bouw je de activiteit op? Hoe stimuleer je experiment en creativiteit bij de deelnemers? Hoe pas je iets aan op maat van jouw groep? Kies je voor een workshop met inschrijvingen of een in- en uitloop-activiteit? Welke praktische organisatie vraagt dit? Ontdek en ervaar het door zelf in de schoenen van de deelnemers te gaan staan!
Lees het verslag | Samenvatting methodiek Mooss

Ways of seeing - de kunst van het kijken – Mooss
Wil je tijdens klasbezoeken of vrijetijdsactiviteiten in de bib meer aandacht besteden aan beeldgeletterdheid? Met het thema kunst is Jeugdboekenmaand 2020 hét uitgelezen moment.
Iedereen kijkt op verschillende manieren naar afbeeldingen. We hebben er uiteenlopende associaties bij en geven er allerlei - vaak persoonlijke - betekenissen aan. Ontdek in deze sessie hoe je aan de hand van actieve, speelse opdrachten kunst en beelden, zoals illustraties in (prenten)boeken, kan interpreteren. Door grondig te (leren) kijken, detecteer je verschillende betekenislagen in een beeld.
Lees het verslag.

Praktisch

Locatie
OPEK

Prijs
€ 40

Contact
Coördinator Jeugdboekenmaand