Internationaal

Iedereen Leest rolt haar werking uit in Vlaanderen en Brussel, maar is ook actief op internationaal vlak. Zo is Iedereen Leest de thuisbasis van IBBY-Vlaanderen, de Vlaamse afdeling van het internationale IBBY, en maakt ze deel uit van het Europese netwerk EURead.


IBBY-Vlaanderen

Wat doet IBBY?

© Iedereen Leest

IBBY staat voor International Board on Books for Young People, en is een internationaal netwerk van mensen die professioneel met kinderboeken en leesbevordering bezig zijn. IBBY ijvert wereldwijd voor de toegang tot boeken voor elk kind. Het netwerk werd opgericht in 1953 en heeft intussen afdelingen in 77 landen. In België zijn er twee afdelingen: IBBY-Vlaanderen en IBBY-Belgique francophone. Hier lees je alles over de internationale werking.

IBBY-Vlaanderen ijvert voor het recht van ieder kind om een lezer te kunnen worden en toegang te hebben tot boeken. Daarnaast wil de organisatie het eigen perspectief verbreden door de wereld naar de Vlaamse jeugdliteratuur te halen en ook de Vlaamse jeugdliteratuur, telkens vanuit een sociaal engagement, de wereld in te sturen.
 

IBBY-Vlaanderen coördineert de nominaties en inzendingen voor de tweejaarlijkse Hans Christian Andersen Award en de jaarlijkse Astrid Lindgren Memorial Award, de meest prestigieuze prijzen ter wereld voor kinder- en jeugdliteratuur. Daarnaast werkt IBBY-Vlaanderen mee aan internationale conferenties, organiseert het tweejaarlijks een uitstap naar de kinderboekenbeurs van Montreuil en is er de jaarlijkse tweedehands boekenverkoop voor het goede doel. IBBY-Vlaanderen lanceerde enkele jaren geleden ook het project 'O Mundo, een kleine wereldbibliotheek'.

IBBY-Vlaanderen heeft haar thuisbasis bij Iedereen Leest. De werking van IBBY-Vlaanderen wordt gefinancierd met de middelen van Iedereen Leest. Een IBBY-kabinet ondersteunt en adviseert de werking. 

Vriend worden van IBBY

IBBY-Vlaanderen heeft op dit moment ongeveer 300 vrienden. Iedereen kan IBBY-Vriend worden: het is helemaal gratis en snel geregeld met een eenmalige registratie. Via de nieuwsbrief houden we je op de hoogte van IBBY-nieuws en je ontvangt uitnodigingen voor activiteiten en bijeenkomsten. Ook organisaties kunnen IBBY-Vriend worden.

Wil je graag de doelstellingen en projecten van IBBY-Vlaanderen financieel ondersteunen? Dat kan met een vrijwillige bijdrage of gift. Je kan een storting doen op BE61 7366 6666 6617 (bic: kredbebb).

Meer info over vriend worden? Of wil je graag betrokken zijn als vrijwilliger? Neem contact op met Eva Devos op eva.devos [at] iedereenleest.be.


EURead

Iedereen Leest maakt deel uit van EURead, een Europees netwerk van organisaties die rond leesplezier en leesbevordering werken. Jaarlijks komen de leden samen op een EURead-meeting, waar ze actuele leesbevorderingsthema's en -uitdagingen bespreken, expertise uitwisselen en ervaringen delen. Er worden ook gezamenlijke strategieën uitgedacht om op Europese schaal aan leesbevordering te doen en om leesplezier op de agenda te zetten in Europa. EURead werd opgericht in 2000.

Sinds 2014 is het Duitse Stiftung Lesen voorzitter van EURead. Stichting Lezen Nederland en Booktrust UK zijn ondervoorzitter. Ondertussen zijn er 21 Europese organisaties lid van het netwerk.