Internationaal

Iedereen Leest rolt haar werking uit in Vlaanderen en Brussel, maar is ook actief op internationaal vlak. Zo is Iedereen Leest de thuisbasis van IBBY-Vlaanderen, de Vlaamse afdeling van het internationale IBBY, en maakt ze deel uit van het Europese netwerk EURead.


Via de tag 'internationaal' kom je ook meer te weten over de internationale werking van Iedereen Leest.

IBBY-Vlaanderen

Wat doet IBBY?

© Iedereen Leest

IBBY staat voor International Board on Books for Young People, en is een internationaal netwerk van mensen die professioneel met kinderboeken en leesbevordering bezig zijn. IBBY ijvert wereldwijd voor de toegang tot boeken voor elk kind. Het netwerk werd opgericht in 1953 en heeft intussen afdelingen in 80 landen. In België zijn er twee afdelingen: IBBY-Vlaanderen en IBBY-Belgique francophone. Hier lees je alles over de internationale werking.

IBBY-Vlaanderen ijvert voor het recht van ieder kind om een lezer te kunnen worden en toegang te hebben tot boeken. Daarnaast wil de organisatie het eigen perspectief verbreden door de wereld naar de Vlaamse jeugdliteratuur te halen en ook de Vlaamse jeugdliteratuur, telkens vanuit een sociaal engagement, de wereld in te sturen.
 

IBBY-Vlaanderen coördineert de nominaties en inzendingen voor de tweejaarlijkse Hans Christian Andersen Award en de jaarlijkse Astrid Lindgren Memorial Award, de meest prestigieuze prijzen ter wereld voor kinder- en jeugdliteratuur. In 2019 wist Bart Moeyaert zijn ALMA-nominatie  door IBBY-Vlaanderen te verzilveren. Daarnaast werkt IBBY-Vlaanderen mee aan internationale conferenties en is er de jaarlijkse tweedehands boekenverkoop voor het goede doel. IBBY-Vlaanderen lanceerde enkele jaren geleden ook het tijdelijke project 'O Mundo, een kleine wereldbibliotheek'.

IBBY-Vlaanderen heeft haar thuisbasis bij Iedereen Leest. De werking van IBBY-Vlaanderen wordt gefinancierd met de middelen van Iedereen Leest. Een IBBY-kabinet ondersteunt en adviseert de werking. 

Vriend worden van IBBY

IBBY-Vlaanderen heeft op dit moment ongeveer 400 vrienden. Iedereen kan IBBY-Vriend worden: het is helemaal gratis en snel geregeld met een eenmalige registratie. Via de nieuwsbrief houden we je op de hoogte van IBBY-nieuws en je ontvangt uitnodigingen voor activiteiten en bijeenkomsten. Ook organisaties kunnen IBBY-Vriend worden.

Wil je graag de doelstellingen en projecten van IBBY-Vlaanderen financieel ondersteunen? Dat kan met een vrijwillige bijdrage of gift. Je kan een storting doen op BE61 7366 6666 6617 (bic: kredbebb).

Meer info over vriend worden? Of wil je graag betrokken zijn als vrijwilliger? Neem contact op met Eva Devos op eva.devos [at] iedereenleest.be.


EURead

Iedereen Leest maakt deel uit van EURead, een Europees netwerk van organisaties die rond leesplezier en leesbevordering werken. Jaarlijks komen de leden samen op een EURead-meeting, waar ze actuele leesbevorderingsthema's en -uitdagingen bespreken, expertise uitwisselen en ervaringen delen. Er worden ook gezamenlijke strategieën uitgedacht om op Europese schaal aan leesbevordering te doen en om leesplezier op de agenda te zetten in Europa. EURead werd opgericht in 2000.

Sinds 2014 is het Duitse Stiftung Lesen voorzitter van EURead. Stichting Lezen Nederland en Booktrust UK zijn ondervoorzitter. Ondertussen zijn er 21 Europese organisaties lid van het netwerk.


Global Network for Early Years Bookgifting

© Michiel Devijver en Iedereen Leest

Boekstart, het programma dat kinderen zo vroeg mogelijk met boeken en voorleesplezier in aanraking wil laten komen, beperkt zich niet tot Vlaanderen. Deze visie en missie worden in heel wat landen in programma’s uitgewerkt. Die organisaties, waaronder Iedereen Leest als Vlaams Boekstart-coördinator, bundelen hun krachten in een internationaal netwerk. Het is dankzij EU Read dat het internationale zusternetwerk Global Network for Early Years Bookgifting in 2019 het licht zag. Hoewel het netwerk deel uitmaakt van EU Read, blijft de werking niet beperkt tot de grenzen van het Europese continent. Early literacy-organisaties uit verschillende landen en continenten verbinden zich in dit internationale expertisenetwerk. Iedereen Leest is als Vlaams Boekstart-coördinator sinds de voorbereidende fase (zomer 2017) lid van de kerngroep van het Global Network. Samen met het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Nederland, Australië, Japan en Canada zet Boekstart Vlaanderen in de kerngroep de lijnen voor het expertisenetwerk uit. Van Noorwegen tot Ierland, van Oostenrijk tot Malta en van Japan tot Australië: intussen zijn 24 Boekstart-organisaties wereldwijd aangesloten bij het netwerk en dat aantal groeit jaarlijks nog aan.


Every Story Matters

'Every Story Matters - making books more inclusive' is een initiatief van Literatuur Vlaanderen in samenwerking met Europese partners. Het project, gestart in 2019, kende een aanleiding in 2018, toen Literatuur Vlaanderen en Iedereen Leest samen de internationale conferentie 'Elk verhaal telt' organiseerden. Die conferentie lanceerde de charter voor inclusie, dat door Iedereen Leest prompt werd ondertekend én onderschreven.

Iedereen Leest volgt dit internationale project nauwgezet op vanuit haar actieve samenwerking met Literatuur Vlaanderen.