Elk verhaal telt in de bib: eerste doorloop van pilot rond welzijn afgerond

Deelnemers van de eerste sessiereeks van de pilot Elk verhaal telt in de bib presenteerden afgelopen weekend hun digitaal verhaal in de bibliotheek van Zelzate. Vijf weken lang kwamen zij samen om creatief hun verhaal te maken. De pilot wil zo de bibliotheek als geborgen ontmoetingsplek profileren voor buurtbewoners om op verhaal te komen.

© Bart De Nil | FARO

Verhalen kunnen inspireren, troosten, aanzetten tot reflectie of een goed gesprek. Internationale onderzoeken omschrijven verschillende effecten van literatuur op onze geestelijke gezondheid. FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, ontwikkelde daarom een reeks piloottrajecten waar erfgoedcollecties worden ingezet om het welzijn van mensen in een kwetsbare situatie te verbeteren. Centraal staat de kracht van objecten bij het vertellen van verhalen. Een van de pilots ging door in de bibliotheek van Zelzate. Afgelopen weekend werd de eerste doorloop van die pilot afgerond.

Op verhaal komen

Wie zijn of haar verhaal wilde vertellen, kon in de bib van Zelzate een reeks sessies bijwonen die hen begeleidde om een digitaal verhaal te creëren. Tijdens de eerste sessie maakten de deelnemers kennis met lokale verhalen en erfgoedobjecten, aangereikt door het Huis van Alijn, museum over het dagelijkse leven. Elke deelnemer koos een object om iets over zichzelf te vertellen aan de groep. In een volgende sessie brachten ze een object, foto of boek mee van thuis, dat voor hen van grote betekenis is. Nadien werkten ze hierrond hun eigen verhaal uit en capteerden dit op video of in een kunstwerk.

De bib als veilige ontmoetingsplaats

Afgelopen weekend toonden de deelnemers hun digitaal verhaal aan het brede publiek in de bib van Zelzate. Hun werken staan er een maand lang tentoon, tussen de boekenrekken en de leesruimtes. De bib speelt met dit traject in op haar ontmoetingsfunctie en de verbindende kracht van verhalen. ‘Dit experiment was voor mij een eyeopener om als bibliotheek rond welzijn te werken,’ getuigt bibliothecaris Steven Tanghe. ‘Ik heb ons publiek op een andere manier leren kennen.’

De deelnemers waren niet meteen vaste bibliotheekbezoekers. Ze leerden tijdens de pilot de bib beter kennen als een plek waar niet alleen boeken te leen staan, maar ook hun eigen verhalen een plaats verdienen. ‘Ik heb nieuwe mensen en nieuwe verhalen leren kennen,’ vertelt deelneemster Tulay, die haar verhaal maakte aan de hand van haak- en breiwerk en traditionele Turkse gerechten. De deelnemers leerden elkaar ook beter kennen. ‘Ik leerde tijdens het project veel bij over andere culturen,’ beaamt deelneemster Patricia.
 

Bekijk hier de getuigenissen van enkele partners en deelnemers:

Elk verhaal telt in de bib is een samenwerking tussen FARO, bib Zelzate, Huis van Alijn, Samenlevingsopbouw Oost-Vlaanderen, OCMW Zelzate en Iedereen Leest. De pilot was een unieke samenwerking met partners uit verschillende sectoren. Na evaluatie met de deelnemers krijgt de pilot een vervolg dat verder wordt ontsloten met de bibliotheek- en welzijnssector.


Deel dit artikel:

Contact
Medewerker beleid en onderzoek
Mis niets van Iedereen Leest