Iedereen Leest start pilot met leesgroep voor jongeren van 16 tot 18 jaar

Juryleden van de Kinder- en Jeugdjury lezen traditioneel mee in zes leeftijdsgroepen, van 4 tot 16 jaar. Dit leesjaar start Iedereen Leest op kleine schaal een nieuwe groep 7 voor jongeren tussen 16 en 18 jaar. Meer dan 20 bibliotheken engageren zich voor deze pilot.

© Michiel Devijver | Iedereen Leest

De Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen – kortweg KJV – is de grootste lezersjury voor kinderen en jongeren. De afgelopen jaren lazen er net geen 10.000 juryleden mee. In zes leeftijdscategorieën lezen zij telkens acht boeken, komen ze bijeen om over boeken te praten en stemmen ze op hun favoriet. KJV helpt hen hun leessmaak te verbreden en hun persoonlijke leesvoorkeuren te ontdekken. Door te praten over boeken leren juryleden zich te verdiepen in een verhaal en horen ze ook hoe een leeftijdsgenoot een boek ervaren heeft. Meer dan 100 bibliotheken in Vlaanderen en Brussel hebben een lokale KJV-werking, Iedereen Leest doet de algemene coördinatie.

Groep 7

KJV-juryleden van groep 5 © Michiel Devijver | Iedereen Leest

Tot voor kort waren de juryleden van groep 6 – 14 tot 16 jaar – de oudste leeftijdsgroep. Veel juryleden uit groep 6 engageerden zich nadien om zelf een leesgroepje te begeleiden. Toch bleef ook hun leeshonger niet snel gestild. Het leesjaar 2020-2021 experimenteert daarom met een nieuwe groep 7 voor jongeren tussen 16 en 18 jaar. Zij lezen vijf boeken – één graphic novel, twee young adult boeken en twee volwassenenromans – in plaats van de gebruikelijke acht boeken bij de andere leeftijdscategorieën. Dit is een bewuste keuze op basis van feedback van jongeren die deelnamen aan een eerdere try-out. Net als de andere leeftijdsgroepen komt groep 7 bijeen om hun leeservaringen uit te wisselen en stemmen ze op hun favoriet.

In de bib of op school

Iedereen Leest stuurde een oproep voor deelname aan deze pilot naar bibliotheken waar een groep 6 actief is en naar scholen met een KJV-werking. 25 bibliotheken en 4 scholen tekenden hierop in. Sommigen organiseerden reeds op eigen houtje een leesgroep voor jongvolwassenen. De betrokken bibs en scholen bij dit traject krijgen van Iedereen Leest de nodige praktische informatie en ondersteuning om dit leesjaar ook juryleden in groep 7 te verwelkomen en begeleiden. Iedereen Leest zal ook onderlinge uitwisseling van ervaringen faciliteren.

© Simon Bequoye | Iedereen Leest

Iedereen Leest zal dit traject documenteren en toelichten op haar website. Doelstelling is om samen met de deelnemende bibliotheken en scholen op zoek te gaan naar het ideale ‘format’ van een leesjury voor 16- tot 18-jarigen. Ook de jongeren zullen bevraagd worden over hun ervaringen en suggesties. Iedereen Leest wil vanaf september 2021 een groep 7 introduceren bij KJV. Wil je dit leesjaar graag nog starten met groep 7 en ben je bereid om deel te nemen aan het lerend netwerk van de pilot-groepen, contacteer dan Margot Van Dingenen.

Deelnemende bibs: Aalst, Antwerpen, Assenede, Beersel, Berchem, Brugge, Deurne, Eeklo, Genk, Gistel, Heers, Ieper, Knokke-Heist, Lievegem, Merelbeke, Nijlen, Oostende, Schoten, Sint-Niklaas, Staden, Tervuren, Torhout, Waregem, Wemmel, Zaventem.
De deelnemende scholen komen uit Dendermonde, Gistel, Merchtem en Schoten.

Deel dit artikel:

Contact
Educatief medewerker | Onderwijs
Contact
Boekenzoeker | Kennismedewerker jeugdliteratuur
Mis niets van Iedereen Leest