Dit was Voorleesweek 2020

Voorleesweek 2020 zit erop. Het was - ondanks alle beperkingen - een hele mooie week, boordevol creatieve alternatieven. Op heel veel scholen werd er op afstand of buiten voorgelezen, door ouders en bekende voorlezers, door leerkrachten, directeurs en kinderen zelf. Bibliotheken toonden zich van hun meest creatieve kant, met story walks, raamvertellingen en voorleessessies buiten. En uiteraard waren er ook hele veel digitale voorleesmomenten.

© Michiel Devijver | Iedereen Leest

Koningin Mathilde leest voor

© Michiel Devijver | Iedereen Leest

Naar jaarlijkse gewoonte las ook Koningin Mathilde voor tijdens de Voorleesweek. Ze deed dat wegens corona via videocall. Ze las een stukje voor uit De vuurzeevlieg van Toon Tellegen en Carll Cneut en uit Er was misschien eens van Kamiel De Bruyne en Yarne Daeren.

De leerlingen van het derde leerjaar van basisschool Zonnedorp uit Aarschot luisteren aandachtig en gingen nadien ook nog in gesprek met de Koningin, over lezen, leesplezier en corona. Het werd een bijzondere voormiddag.

Ook de pers was aanwezig:

VTM Nieuws was er ook bij, en Karrewiet maakte een leuke reportage in een andere school. Op Ketnet kon je trouwens de hele week mee raden naar De Gemaskerde Voorlezer. In vele scholen werd er ook nog voorgelezen door ouders op afstand. Ook enkele bekende ouders, zoals Marc Van Ranst en premier Alexander De Croo deden mee.

Voorlezen in cijfers

Naar aanleiding van deze Voorleesweek lieten we een peiling uitvoeren naar het voorleesgedrag in Vlaanderen. En wat blijkt, er wordt hier graag en vaak voorgelezen, door zowel ouders als grootouders. 71% van de ouders geeft aan dat ze voorlezen aan hun kind. De belangrijkste reden om dit te doen is omdat ze het een fijn moment vinden om te delen met hun kind. In dit filmpje hebben we de belangrijkste cijfers op een rijtje gezet. Een overzicht van alle resultaten vind je in dit artikel. Ook VRT NWS maakte een uitgebreid stuk.

Digitale alternatieven

Er werd heel erg ingezet op digitale alternatieven tijdens deze Voorleesweek. Veel bibs postten voorleesfilmpjes op hun sociale media en organiseerden digitale auteurslezingen en workshops. Scholen riepen ouders op om in het kader van De Grote Voorleesdag digitaal voor te lezen in de klas. Gelukkig werd er ook nog op vele plekken écht 'live' voorgelezen.

Op de Facebook-pagina van Iedereen Leest werd er elke dag om 17u voorgelezen door een auteur. De filmpjes van Pieter Gaudesaboos, Leo Timmers, Ruth Verstraeten, Karin Jacobs, Danny De Vos, Tom Schoonooghe, Kristien Dieltiens, Joke van Leeuwen en Tom Schamp zijn nog steeds te bekijken.

Ook andere digitale activiteiten waren populair.

  • We organiseerden twee webinars, één rond voorlezen aan baby's en peuters en één rond voorlezen aan kinderen tussen 3 en 6. Met respectievelijk 650 en 950 inschrijvingen bleken die een heel groot succes. Voor herhaling vatbaar!
  • Radio Expoo wijdde een hele aflevering aan voorlezen. Tine Kuypers van Iedereen Leest was de centrale gast, en er waren mooie verhalen van Ingrid Antheunis (Brede School), Mia Kluysse (bib Oostende) en De Verhalenweverij. Dimitri Leue las als afsluiter een stukje voor. Je kan de aflevering nog altijd herbeluisteren

De boekentips en alle andere info over Voorleesweek vind je nog steeds op www.voorleesweek.be.
In 2021 vieren we Voorleesweek van 20 tot 28 november.


Deel dit artikel: