Dit zijn de winnaars van de Leesjury 2021-2022

De Leesjury – voorheen de KJV, de grootste jonge leesclub van Vlaanderen en Brussel – heeft haar winnaars bekend gemaakt. De Leesjury is met haar nieuwe naam opnieuw sterk gegroeid. Maar liefst 11.690 kinderen en jongeren tussen 4 en 18 jaar lazen en stemden het afgelopen jaar mee. Onder andere de Vlaamse auteurs Reine De Pelseneer en Evy Danckers, en internationale auteurs Mo Willems en M.G. Leonard ontvangen een Leesjury-trofee.

Elk jaar bekroont de Leesjury haar favoriete boeken. Een heel leesjaar lang - van september tot april - lezen en bespreken kinderen en jongeren zes of acht boeken en kiezen ze hun winnaars. In elk van de zeven leeftijdscategorieën wint het boek met de meeste stemmen. Al enkele jaren ziet Iedereen Leest het aantal juryleden stijgen en met de nieuwe naam en look wordt die trend verdergezet. De kinderen en jongeren komen samen in leesgroepen in scholen en bibliotheken, of stemmen mee als internetjurylid. 

Directeur Sylvie Dhaene (Iedereen Leest): ‘In tijden van negatieve berichten over het dalende leesplezier bij kinderen en jongeren, zijn wij altijd heel blij om te ontdekken dat de Leesjury overeind blijft en - meer zelfs - elk jaar meer lezers aantrekt. Hoewel de drempel om zes of acht boeken te lezen niet min is, doen deze lezers dat met verve. Het blijft voor ons een plezier om te zien hoe gretig er gelezen en gepraat wordt over de boeken. Bovendien geeft de Leesjury de jonge lezers zélf een stem, dat blijft ontzettend belangrijk.’ 

Hier vind je een infographic met de belangrijkste Leesjury-cijfers.

Winnaars

© Iedereen Leest

Dit zijn de winnaars in de verschillende leeftijdscategorieën.

GROEP 1 (4-6 jaar)
De piraten komen!
John Condon, Matt Hunt (ill.) en J.H. Gever (vert.) - Gottmer

GROEP 2 (6-8 jaar)
Luister naar mijn trompet!
Mo Willems & Edward Van de Vendel (vert.) - Querido

GROEP 3 (8-10 jaar)
Frank en Stijn
Reine De Pelseneer & Richard Verschraagen (ill.) - De Eenhoorn

GROEP 4 (10-12 jaar)
De juwelendief
M.G. Leonard, Sam Sedgman, Elisa Paganelli (ill.) & Marce Noordenbos (vert.) - De Fontein

GROEP 5 (12-14 jaar)
Eindspel
Evy Danckers & Tamara Lodewijckx (ill.) - C. De Vries-Brouwers

GROEP 6 (14-16 jaar)
Stiefzus
Jennifer Donnelly & Sandra Van de Ven (vert.) - De Fontein

GROEP 7 (16-18 jaar)
Moordgids voor lieve meisjes
Holly Jackson & H.C. Kaspersma (vert.) – Volt

Auteurs Evy Danckers en Tamara Lodewijckx, winnaars in groep 5, zijn blij met de prijs: ‘Wij schrijven boeken voor mensen die (denken dat ze) niet graag boeken lezen: niet te dik, mooi geïllustreerd, in klare taal en over actuele thema’s. Dat 'Eindspel' gekozen is tot beste boek door de lezers van de Leesjury is voor ons het ultieme bewijs dat onze boeken toegankelijk zijn voor iedereen. We zijn supertrots!’ 

Auteur Reine De Pelseneer wint in groep 3: 'Dat ‘Frank en Stijn’ door de Leesjury bekroond is met de eerste prijs, maakt me ongelofelijk gelukkig. Dit is de mooiste prijs die je als kinderboekenschrijver kunt winnen. Want wat is er leuker dan kinderen die echt van je boek genieten? Je ziet weleens berichten dat kinderen niet meer graag lezen, maar als ik het enthousiasme zie bij de deelnemers aan de Leesjury, dan weet ik dat het vooral een kwestie van de juiste aanwakkering is. De begeleiders van de Leesjury-groepen doen dat fantastisch.'

Voor het eerst konden ook lezers van ouder dan 16 dit jaar meelezen met de Leesjury, in een gloednieuwe groep 7. 

Bekendmaking en feesten

De winnaars werden bekendgemaakt met verschillende animatiefilmpjes. Voor de auteurs is de prijs een hele mooie erkenning. Ze krijgen geen geld, maar wel een unieke Leesjury-trofee.  

De lezers van groep 5, 6 en 7 (12-18 jaar) ontmoeten elkaar en de auteurs op een slotmoment in de Bib Leuven op zaterdag 7 mei. Het programma vind je hier. Dan is er in Leuven ook de eerste editie van het boekenfestival Druk in Leuven. De jongere leesgroepen vieren hun winnaars tijdens tientallen lokale slotfeesten. Met de steun van Iedereen Leest vinden er ook een veertigtal auteursontmoetingen plaats op die feesten.

Groot lezersfeest op zondag 13 november

© Michiel Devijver | Iedereen Leest

In 2021 vierde de Leesjury haar 40-jarig bestaan, maar dat kon door corona niet echt gevierd worden. Op zondag 13 november is er daarom een groot lezersfeest voor alle huidige, vroegere en toekomstige juryleden in de Arenbergschouwburg en HETPALEIS in Antwerpen, in aanwezigheid van een heleboel Leesjury-auteurs van vroeger en nu.


Deel dit artikel:

Mis niets van Iedereen Leest