Kinder- en Jeugdjuryleden maken hun winnaars bekend

De Kinder- en Jeugdjury – de grootste jonge leesclub van Vlaanderen en Brussel – heeft weer gelezen, gewikt, gewogen en gestemd. Vandaar maken de jonge lezers hun winnaars bekend. 7.356 kinderen en jongeren tussen 4 en 16 jaar stemden het afgelopen jaar mee. 

(c) Michiel devijver | Iedereen Leest

Elk jaar bekroont de grootste jonge lezersjury van Vlaanderen en Brussel haar favoriete boeken. Een heel leesjaar lang - van oktober tot april - lezen en bespreken kinderen en jongeren acht genomineerde boeken en kiezen ze hun winnaars. In elk van de zes leeftijdscategorieën wint het boek met de meeste stemmen. De laatste jaren steeg het aantal leden van de KJV nog jaarlijks, nu is er door corona een kleine terugval.

Zes winnaars op een rij

Dit zijn de zes winnaars van dit leesjaar. Voor Mathilda Masters en Georgien Overwater is het de tweede overwinning: zij won vorig jaar ook al in groep 3, met een ander boek uit de 'De keukenprins van Mocano'- serie. 

GROEP 1 (4-6 jaar)
Hap, slik, weg    
Marie Dorléans (Clavis)
 
GROEP 2 (6-8 jaar)
Kat en Vis    
Alain Clark en Loes Riphagen (ill.) (Moon)

GROEP 3 (8-10 jaar)
De keukenprins van Mocano: De grote ontsnapping    
Mathilda Masters en Georgien Overwater (ill.) (Lannoo)
 
GROEP 4 (10-12 jaar)
Het mysterieuze horloge van Walker & Dawn    
Davide Morosinotto, Manon Smits (vert.) en Pieter van der Drift (vert.) (Fantoom)

GROEP 5 (12-14 jaar)
Adem: Tsunami    
Nico De Braeckeleer (Baeckens)

GROEP 6 (14-16 jaar)
Een verre plek vlakbij    
Hayley Long en Angelique Verheijen (vert.) (Harper Collins)

Stemmen tijdens corona

Door corona verliep het einde van het leesjaar anders dan gepland: midden maart werd het leesjaar abrupt afgebroken. Veel KJV-groepen moesten hun (fysieke) bijeenkomsten annuleren, heel wat lokale slotfeesten met genomineerde auteurs en illustratoren werden afgelast en het grote centrale slotevenement voor de oudste leesgroepen (12-16 jaar) in het Stripmuseum in Brussel werd eveneens geannuleerd. Hierdoor werden er dit jaar iets minder stemmen uitgebracht: 7356 tegenover 9222 in 2019. Aan het begin van het leesjaar hebben wel 11177 juryleden zich geregistreerd om mee te lezen. Er waren 248 afdelingen actief in Vlaanderen en Brussel en maar liefst 971 vrijwilligers begeleidden de lokale leesgroepen.

Hier vind je een infogram met alle KJV-cijfers

De juryleden maken bekend

De juryleden maken dit jaar zelf hun winnaars bekend in een filmpje. Je kan ook de aparte filmpjes met de top drie van elke groep bekijken.

Winnaarsweek: win een boek!

De hele week lang (van 12 tot 17 juni) zetten we de winnaars in de kijker op de sociale media van Iedereen Leest en het Instagram-account van KJV. Je kan er ook elke dag een boek winnen. Hou ons in de gaten!

Volgend leesjaar wordt trouwens een echt feestjaar, want de KJV bestaat dan 40 jaar! Dat zullen we vieren met een nieuwe naam, een nieuwe huisstijl én een feest. Wij kijken er al naar uit.

Ook zin om mee te lezen?

Wil je vanaf september ook meelezen met de KJV? Check dan www.kjv.be!
Op 16 juni maken we bekend welke boeken er volgend jaar gelezen worden.


Deel dit artikel:

Contact
Coördinator Kinder- en Jeugdjury (KJV) | Boekenzoeker