Save the date: Vlaanderenleestdag op zondag 23 april 2023

Op zondag 23 april 2023 vindt de allereerste editie plaats van Vlaanderenleestdag. Die maakt deel uit van de communicatiecampagne 'Vrienden voor het Lezen - Samen voor een Leesoffensief' van de Vlaamse overheid. Iedereen wordt opgeroepen om die dag mee te vieren en te lezen, en zo lezen meer zichtbaar te maken. Want zien lezen, doet lezen. Doe je mee?

© Michiel Devijver en Iedereen Leest

Vlaanderenleestdag wordt een jaarlijks terugkerende dag waarop iedereen - zowel organisaties als individuele burgers - wordt uitgenodigd om zich als ‘Vriend voor het Lezen’ kenbaar te maken. Die ‘Vrienden voor het Lezen’ maken lezen op Vlaanderenleestdag zichtbaar en hebben door hun leesacties een positieve stimulerende impact op hun naaste omgeving. ‘Vrienden voor het Lezen’ laten anderen delen in hun leesplezier, laten hen leesplezier ontdekken én zetten hen aan om op hun beurt leesplezier door te geven.

Een Vlaanderenleestdag is geslaagd wanneer boeken massaal uit kasten en rekken worden gehaald, voorlezers op pad gaan, lezers postvatten op plekken in de publieke ruimte, in parken, (sport)pleinen, musea, op bus, trein en tram, wanneer samenlezers en leesgroepen samenkomen, auteurs lezers ontmoeten … Kortom: wanneer mensen en boeken elkaar op alle mogelijke plekken en manieren vinden.

Op Wereldboekendag

Niet toevallig wordt Vlaanderenleestdag georganiseerd op Wereldboekendag, de Internationale dag van het boek en de auteursrechten. Deze dag werd in 1995 door UNESCO in het leven geroepen ter promotie van het lezen en wordt vandaag wereldwijd in meer dan 100 landen gevierd - ook op verschillende plekken in Vlaanderen. Maar in 2023 zal de oproep om mee te lezen nog luider klinken. 

Vrienden voor het Lezen

Vlaanderenleestdag kadert in de campagne 'Vrienden voor het Lezen' van de Vlaamse overheid en wil die vrienden op die dag zichtbaar maken als leesambassadeurs. Zij laten aan de buitenwereld zien dat lezen ertoe doet en dat lezen – in alle gedaanten - iets heel fijn is om te doen. Dat lezen onze tijd en aandacht verdient, dat lezen ons goed doet en ons met anderen kan verbinden. 'Vrienden voor het Lezen’ zijn ervan overtuigd dat lezen – in al zijn vormen – voor iedereen iets kan betekenen, ook voor wie zichzelf als een ‘niet-lezer’ beschouwt, of voor wie lezen door allerlei barrières niet evident is.

Iedereen kan ‘Vriend voor het Lezen’ worden. Er zijn geen leeftijdsgrenzen. Ook elke organisatie kan ‘Vriend voor het Lezen’ worden. Het enige dat telt is dat je als ‘Vriend voor het Lezen’ de boodschap van Vlaanderenleestdag mee uitdraagt. En idealiter doe je dat ook alle dagen na Vlaanderenleestdag. Zo draag je bij aan een samenleving die inzet op een inclusief, verbindend en stimulerend leesklimaat waarin meer lezers zich thuis voelen.

Er zijn vandaag al veel ‘Vrienden voor het Lezen’: bibliotheken, boekhandels, literaire organisaties, leesclubs, uitgevers, auteurs en illustratoren in de eerste plaats. Ook iedereen die zich inzet als leesvrijwilliger of als professionele leesbegeleider en leesbevorderaar in diverse werk- en vrijetijdscontexten (school, kinderopvang, culturele vereniging, jeugd- en buurtwerk, opvoedings- en welzijnswerk, woonzorgcentra …) en voorlezende (groot)ouders en familieleden in gezinscontexten. Maar er is nog ruimte voor véél meer ‘Vrienden voor het Lezen’!

Doe je mee met Vlaanderenleestdag?

Doe je mee met Vlaanderenleestdag? Wil jij of je organisatie ook ‘Vriend voor het Lezen’ worden? Wil je naar één van de activiteiten? Wil je op Vlaanderenleestdag een leesplek inrichten? Alle info vind je op www.vlaanderenleestdag.be

Meer over het Leesoffensief

Het Leesoffensief is een samenwerkingsverband tussen de departementen Onderwijs en Vorming, Cultuur, Jeugd en Media, en Welzijn en overspant een breed netwerk met onder andere de VRT, Literatuur Vlaanderen en Iedereen Leest vzw, de onderwijsverstrekkers, de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren/KANTL en de bibliotheken.

Lees de Adviesnota: Een leesoffensief voor Vlaanderen.

Alle informatie over het Leesoffensief.Deel dit artikel:

Contact
Coördinator Iedereen Leest-acties voor Leesoffensief
Contact
Pers en communicatie
Mis niets van Iedereen Leest