Sterk aangegroeide Kinder- en Jeugdjury kiest haar winnaars

Vandaag maakt de Kinder- en Jeugdjury haar winnaars bekend. Maar liefst 9222 kinderen en jongeren tussen 4 en 16 jaar lazen en stemden het afgelopen jaar mee. Met bijna 1000 lezers meer dan vorig jaar mogen we spreken van een opvallend sterke groei voor de Kinder- en Jeugdjury! Onder de winnaars o.a. Jaap Robben en Benjamin Leroy, Mathilda Masters en Georgien Overwater en Berti Persoons.

© Michiel Devijver | Iedereen Leest

Elk jaar bekroont de grootste jonge lezersjury van Vlaanderen haar favoriete boeken. Een heel leesjaar lang - van oktober tot april - lezen en bespreken kinderen en jongeren acht genomineerde boeken en kiezen ze hun winnaars. In elk van de zes leeftijdscategorieën wint het boek met de meeste stemmen.

KJV blijft groeien

Dit jaar springt de groei van de Kinder- en Jeugdjury in het oog. Voor het eerst sinds de oprichting in 1982 werd de kaap van 9000 lezers genomen. Vorig jaar telde de jury nog 8271 leden, dit jaar kwamen er dus 951 nieuwe lezers bij. In vijf jaar tijd zien we een groei van meer 42%.

De Kinder- en Jeugdjuryprijzen zijn een begrip in Vlaanderen en worden door auteurs zeer geapprecieerd, omdat er maar weinig prijzen zijn waarbij kinderen zelf lezen, beoordelen, discussiëren en hun winnaars kiezen. Het geeft de jonge lezers een volwaardige en belangrijke stem, naast die van de volwassen jury's. Aan de prijzen is geen prijzengeld verbonden, maar de erkenning van het jonge lezerspubliek is veel waard.

Onderstaande filmpjes geven alvast de winnaars van dit jaar prijs!
 

 

Winnaars groep 1

Winnaars groep 2

Winnaars groep 3

Winnaars groep 4

Winnaars groep 5

Winnaars groep 6

Mathilda Masters is vereerd dat ze als winnaar van groep 3 werd uitgeroepen. 'Ik vind het geweldig wanneer kinderen vertellen dat ze gek zijn op boeken. Als ze er dan nog bij zeggen dat ze jouw boek het allerleukste vinden, is het helemaal fantastisch! De Keukenprins van Mocano en ikzelf zijn dan ook apetrots dat ons verhaal op nummer één staat bij de Kinder- en Jeugdjury. Zij zijn voor mij de enige jury die echt telt. Driewerf hoera! En dankjewel!'

Ook Berti Persoons die met zijn boek Oorlog in een koffer winnaar in groep 5 werd, is erg enthousiast. 'Het verheugt me enorm dat jongeren belangstelling tonen voor afschuwelijke gebeurtenissen uit het verleden zoals de Jodenvervolging tijdens Wereldoorlog II. Ze zijn er zich bovendien van bewust dat de mensenrechten ook nu nog op vele plaatsen worden geschonden, en willen het anders. De jongeren staan misschien wel garant voor een betere wereld. Laten we het dus niet vergeten, ze zijn onze hoop op een meer rechtvaardige samenleving.'

In verschillende KJV-afdelingen, zoals in Ingelmunster, Essen, Tervuren, Heist-op-den-Berg, Ieper en Ham worden er deze maand lokale slotfeesten georganiseerd in bibliotheken en scholen, waarop genomineerde auteurs en lezers elkaar kunnen ontmoeten. Die auteursontmoetingen worden door Iedereen Leest gefaciliteerd. De oudste lezers (12-16 jaar) werden vandaag uitgenodigd op een gezamenlijk slotevenement in het Zuiderpershuis in Antwerpen, waar ze hun winnaars bekronen en konden deelnemen aan workshops en lezingen.


Deel dit artikel:

Contact
Coördinator Kinder- en Jeugdjury (KJV) | Boekenzoeker