Voorleesweek

Voorleesweek is een jaarlijkse campagneweek waarin Iedereen Leest het belang en het plezier van voorlezen in de kijker zet. Voorlezen stimuleert de taalontwikkeling, de concentratie, de creativiteit en de sociale vaardigheden van kinderen. Bovendien is voorlezen de beste aanzet tot een leven lang leesplezier.


© Inge Rylant en Iedereen Leest

Voorleesweek vindt in heel Vlaanderen en Brussel plaats tijdens de laatste week van november. Iedereen Leest ondersteunt in de eerste plaats de intermediairen (kleuterleidsters en -leiders, onthaalouders, leerkrachten, bibliothecarissen ...) met tips rond voorlezen én voorleesboeken. Voorleesaffiches en boekentips worden verspreid naar alle bibliotheken, boekhandels en kinderdagverblijven, met de hulp van partners CANON Cultuurcel en Kind en Gezin. Hare Majesteit Koningin Mathilde steunt de campagne elk jaar door te gaan voorlezen in een school, internaat, kinderdagverblijf ...

De Voorleesweek focust op kinderen tussen 0 en 6 jaar, maar er zijn ook boekentips voor kinderen en jongeren tussen 6 en 15 jaar en zelfs voor ouderen. Het is immers ook zinvol om aan oudere kinderen - en zelfs volwassenen - te blijven voorlezen.

De Voorleesweek van 2022 liep van 19 tot 27 november. De campagne had 'Lezen met je oren' als thema. Inge Rylant verzorgde het campagnebeeld van Voorleesweek 2022. In 2023 loopt Voorleesweek van 18 tot 26 november.

www.voorleesweek.be