Voorleesweek

Voorleesweek is een jaarlijkse campagneweek waarin Iedereen Leest het belang en het plezier van voorlezen in de kijker zet. Voorlezen stimuleert de taalontwikkeling, de concentratie, de creativiteit en de sociale vaardigheden van kinderen. Bovendien is voorlezen de beste aanzet tot een leven lang leesplezier.


© Sebastiaan Van Doninck en Iedereen Leest

Voorleesweek vindt in heel Vlaanderen en Brussel plaats tijdens de laatste week van november. Iedereen Leest ondersteunt in de eerste plaats de intermediairen (kleuterleidsters en -leiders, onthaalouders, leerkrachten, bibliothecarissen ...) met tips rond voorlezen én voorleesboeken. Voorleesaffiches en boekentips worden verspreid naar alle bibliotheken, boekhandels en kinderdagverblijven, met de hulp van partners CANON Cultuurcel en Kind en Gezin. Hare Majesteit Koningin Mathilde steunt de campagne elk jaar door te gaan voorlezen in een school, internaat, kinderdagverblijf ...

De Voorleesweek focust op kinderen tussen 0 en 6 jaar, maar er zijn ook boekentips voor kinderen en jongeren tussen 6 en 15 jaar en zelfs voor ouderen. Het is immers ook zinvol om aan oudere kinderen - en zelfs volwassenen - te blijven voorlezen.

De Voorleesweek van 2021 (20 tot 28 november) zette in op één kwartier voorlezen aan elk kind, elke dagTijdens de campagneweek lazen (groot)ouders, leerkrachten, bibmedewerkers, kindverzorgers en zovele anderen voor. Eén kwartier, elk kind, elke dag blijven voorlezen. Ook ná de Voorleesweek.

Sebastiaan Van Doninck verzorgde het campagnebeeld van Voorleesweek 2021.

www.voorleesweek.be