Leestips per thema

Voor verschillende campagnes en programma's zoals Boekenzoeker en Jeugdboekenmaand maakt Iedereen Leest inspiratielijsten met boekentips rond specifieke thema's. Hier vind je een greep uit enkele recente thema's.


Boekenzoeker helpt je kiezen

Op zoek naar een boek dat bij je past? Boekenzoeker helpt iedereen tussen 0 en 18 jaar bij het kiezen van een boek. De teksten bij de boeken zijn geschreven op maat van kinderen en jongeren, maar ook volwassenen (ouders, leerkrachten, bibmedewerkers, kindverzorgers ...) kunnen Boekenzoeker gebruiken om leesinspiratie op te doen.

Aan de hand van criteria die de bezoeker kiest, geeft Boekenzoeker gepaste boekentips. Lees en beluister fragmenten, snuister tussen leestips en sla je favorieten op. Daarnaast heeft Boekenzoeker verschillende thematische boekenlijstjes:

De Boekenzoeker-redactie houdt het grote boekenaanbod in het oog en maakt daaruit een diverse en boeiende keuze. Boekenzoeker is een handige gids, de geknipte tool om boeken te zoeken én te vinden, thuis, op school of in de bib.

Thematische boekentips van Jeugdboekenmaand

Elk jaar staan kinder- en jeugdboeken centraal tijdens Jeugdboekenmaand in maart. Bibliotheken, scholen, kinderopvanginitiatieven, boekhandels, uitgevers, auteurs, illustratoren ... Verschillende organisaties, professionals en vrijwilligers zetten hun schouders onder deze campagne om leesplezier bij zoveel mogelijk kinderen en jongeren te stimuleren.

Jeugdboekenmaand 2024: thema 'sport en spel'

Coördinator Iedereen Leest werkt elk jaar een campagnethema uit: van 'sport en spel' in 2024, 'helden en schurken' in 2022 tot 'wetenschap en techniek' in 2018. Daarbij horen telkens boekentips voor verschillende leeftijdscategorieën. Op de website van Jeugdboekenmaand vind je een overzicht van de boekentips sinds 2016.


LEES OOK: Hoe komen de boekentips van Jeugdboekenmaand tot stand?

Boekentips rond het thema 'vrede'

Voor de Vredesweek 2019 (21 september - 2 oktober) maakte Iedereen Leest een boekenlijst rond het thema vrede/conflict voor jong en oud.

Boekentips rond het thema 'thuis'

In 2018 had de Vredesweek 'thuis' als centrale thema. Waar je ook woont, vandaan komt of terechtkomt: iedereen wil een plek waar hij zich thuis kan voelen. Thuis is waar je veilig bent, waar je je geborgen voelt, waar je je eigen zin kan doen, waar je op adem kan komen. Het ontbreken van zo’n plek zorgt voor onrust, frustratie en zelfs agressie. Hier vind je een selectie van interessante boeken rond deze thematiek.