Leestips per leeftijd

Op zoek naar een boek voor een baby, een nieuwsgierige vierjarige of een avontuurlijke tiener?
Op deze sites vind je boekentips per leeftijd. Wie leestips zoekt voor volwassenen kan dan weer terecht bij leestips van lezers.


© Iedereen Leest

Boekenzoeker (0 - 18 jaar)

De Boekenzoeker van Iedereen Leest wil iedereen tussen 0 en 18 jaar helpen bij het kiezen van een boek. De Boekenzoeker heeft vier ingangen: één voor de leeftijdsgroep 0 - 8 jaar, één voor kinderen van 8 tot 12 jaar, één voor 12- tot 15-jarigen en één voor 15- tot 18-jarigen. 

Via een aantal vragen peilt de Boekenzoeker naar de interesses, de lievelingsbezigheid en de stemming van de bezoekers. Op basis daarvan krijg je een gepersonaliseerde boekenselectie. Zo kunnen aarzelende lezers een nieuw of minder voor de hand liggend boek ontdekken dat bij hen past. De teksten zijn geschreven op maat van kinderen en jongeren.

Bezoekers kunnen ook een score geven aan een boek, commentaar posten of een boek doorsturen naar een vriend.


© Pluizer

Pluizer (0 - 16 jaar)

Pluizer is een initiatief van LINC vzw. Op de site vind je boekentips voor 0- tot 16-jarigen, die je o.a. kan rangschikken volgens leeftijd, thema en trefwoord. Bij elk boek vind je een korte recensie en een sterrenbeoordeling.

Op de site vind je daarnaast ook een aantal interviews met auteurs en illustratoren en tips van recensenten.


© Pluizuit

Pluizuit (0 - 18 jaar)

Pluizuit is een initiatief van een aantal enthousiaste kinderboekenliefhebbers en recensenten, die voor deze site korte besprekingen maken.

Je kan er op verschillende manieren naar boeken zoeken voor kinderen en jongeren tussen 0 en 18 jaar. Daarnaast kan je je ook laten leiden door de lijst met aanraders.


© Cultuurconnect

Bibliotheekcatalogus (0 - ... jaar)

Uiteraard kan je ook op leeftijd zoeken in de algemene catalogus van de bibliotheken. Je ziet dan meteen of het boek beschikbaar is in jouw bibliotheek.

De catalogus biedt een volledig overzicht van alle boeken in alle bibs en maakt dus niet vooraf een selectie. De kans is dus groot dat je nog wat extra selectiecriteria (bijvoorbeeld thema of trefwoord) nodig zult hebben om tot een beperkt aanbod op maat te komen. Je kan natuurlijk ook gewoon je plaatselijke bib binnenstappen en je daar laten adviseren.


© Iedereen Leest

Kinder- en Jeugdjury (4 - 16 jaar)

Ook voor de Kinder- en Jeugdjury, een initiatief van Iedereen Leest, worden er elk jaar leeslijsten gemaakt met recente titels. Per leeftijdsgroep worden er acht boeken gekozen, een mix van Nederlandstalig en vertaald werk.

Let wel: dit is geen site waarop je boeken kunt zoeken, maar het kan wel een mooie inspiratiebron zijn voor wie op zoek is naar een goed boek voor een bepaalde leeftijd.