Leestips van lezers

Wie kan er betere leestips geven dan ... de lezer? De digitale wereld is ideaal voor lezers om in online leescommunities tips met elkaar uit te wisselen. Ontdek hier enkele platformen waarop je leesinspiratie kan halen bij andere lezers.


© Michiel Devijver | Iedereen Leest

Iedereen Leest - wat lees jij?

In deze Facebook-groep van Iedereen Leest zijn meer dan 20.000 lezers actief. Ze tippen er boeken, delen quotes over lezen of vertellen over hun meest recente lezerservaringen en favoriete leesplekken. Elke dag kan je hier terecht voor nieuwe leesinspiratie.

De groep wordt gemodereerd door Iedereen Leest om er een veilige omgeving van te maken waar alle lezers zich thuis voelen. Op vraag van de leden worden ook lezersontmoetingen georganiseerd.

Op zoek naar een goed (voorlees)boek? Wil je andere lezers leren kennen? Wie is er ook fan van jouw favoriete auteur of dichter? Waar en wanneer lees jij het liefst? Deel je ervaringen of stel je vraag aan de medelezers.

Ontdek Iedereen Leest - wat lees jij? op Facebook.

Lang Zullen We Lezen

Lang Zullen We Lezen is een campagne op initiatief van de VRT in samenwerking met Humo, Metro, Boek.be en Fintro. Op het online platform kan je snuisteren in de digitale boekenkasten van andere lezers. Je kan ook zelf een boekenkast aanmaken met boeken die je las of wil lezen. Gelezen boeken kan je een score geven. Tien bekende VRT-leesambassadeurs trekken mee aan de kar en pakken uit met hun boekenkast.

Jaarlijks reikt de community van Lang Zullen We Lezen trofeeën uit aan tien Nederlandstalige boeken die het voorbije jaar werden uitgegeven. Een vakjury stelt de longlisten per categorie samen, het uiteindelijke oordeel is aan de lezers zelf.

Ontdek Lang Zullen We Lezen.

Goodreads

Goodreads is een internationaal en Engelstalig platform waar lezers lijstjes bijhouden met gelezen of te lezen boeken. Je kan er nieuwe lijstjes maken, quotes zoeken, reageren op leesactiviteiten van anderen, discussie over boeken volgen en zelfs in gesprek gaan met auteurs. Sinds haar lancering in 2007 kent Goodreads naar eigen zeggen meer dan 75 miljoen leden over de hele wereld.

Ontdek Goodreads (ook beschikbaar als app).

Hebban

Hebban werd in 2014 gelanceerd voor Nederlandse en Vlaamse lezers en telt volgens eigen cijfers bijna 150.000 gebruikers. Met je profiel kan je boeken beoordelen, lijstjes maken of een reading challenge starten. Daarnaast kan je je aanmelden bij leesclubs met allerlei categorieën om met andere lezers boeken te bespreken. Via nieuwsbrieven kan je dagelijks of wekelijks nieuwe leesinspiratie ontvangen.

Ontdek Hebban (ook beschikbaar als app).

Leuven Leest

Leuven Leest is een gezamenlijk initiatief van de stedelijke bibliotheek en het cultuurcentrum van Leuven, in samenwerking met Cultuurconnect. Leuven Leest wil als lokaal netwerk de lezers van de stad verbinden en hen toeleiden naar literaire evenementen en leesplekken. Op het online platform delen de Leuvenaars hun leestips.

Ontdek Leuven Leest.

Getuigenissen van lezers

Op deze website geeft Iedereen Leest de lezer ook een stem. In de reeks Leeswereld getuigen bekende en minder bekende lezers over wat lezen voor hen betekende. In De vijf halen (jeugd)auteurs en illustratoren herinneringen op aan de boeken die zij koesteren. Betrapt met een boek is ten slotte een wekelijkse rubriek die in Metro verschijnt en waar pendelaars hun leestips delen.