Leestips van lezers

Wie kan er betere leestips geven dan ... de lezer? De digitale wereld is ideaal voor lezers om in online leescommunities tips met elkaar uit te wisselen. Ontdek hier enkele platformen waarop je leesinspiratie kan halen bij andere lezers.


© Michiel Devijver | Iedereen Leest

Iedereen Leest - wat lees jij?

In deze Facebook-groep van Iedereen Leest zijn meer dan 24.000 lezers actief. Ze tippen er boeken, delen quotes over lezen of vertellen over hun meest recente lezerservaringen en favoriete leesplekken. Elke dag kan je hier terecht voor nieuwe leesinspiratie.

De groep wordt gemodereerd door Iedereen Leest om er een veilige omgeving van te maken waar alle lezers zich thuis voelen. Op vraag van de leden worden ook lezersontmoetingen georganiseerd.

Op zoek naar een goed (voorlees)boek? Wil je andere lezers leren kennen? Wie is er ook fan van jouw favoriete auteur of dichter? Waar en wanneer lees jij het liefst? Deel je ervaringen of stel je vraag aan de medelezers.

Ontdek Iedereen Leest - wat lees jij? op Facebook.

Lang Zullen We Lezen

Lang Zullen We Lezen is een initiatief van de VRT in samenwerking met Boek.be. Op het online platform kan je snuisteren in de digitale boekenkasten van andere lezers. Je kan ook zelf een boekenkast aanmaken met boeken die je las of wil lezen. Gelezen boeken kan je een score geven.

Daarnaast verzamelt dit platform alle nieuwtjes over lezen en literatuur. Interviews of podcasts met auteurs en (bekende) lezers die je zag of hoorde op de openbare televisie of radio, verschijnen nadien op deze site.

Ontdek Lang Zullen We Lezen.

Goodreads

Goodreads is een internationaal en Engelstalig platform waar lezers lijstjes bijhouden met gelezen of te lezen boeken. Je kan er nieuwe lijstjes maken, quotes zoeken, reageren op leesactiviteiten van anderen, discussie over boeken volgen en zelfs in gesprek gaan met auteurs. Sinds haar lancering in 2007 kent Goodreads naar eigen zeggen meer dan 75 miljoen leden over de hele wereld.

Ontdek Goodreads (ook beschikbaar als app).

Hebban

Hebban werd in 2014 gelanceerd voor Nederlandse en Vlaamse lezers en telt volgens eigen cijfers bijna 150.000 gebruikers. Met je profiel kan je boeken beoordelen, lijstjes maken of een reading challenge starten. Daarnaast kan je je aanmelden bij leesclubs met allerlei categorieën om met andere lezers boeken te bespreken. Via nieuwsbrieven kan je dagelijks of wekelijks nieuwe leesinspiratie ontvangen.

Ontdek Hebban (ook beschikbaar als app).

[Jouw stad] Leest

[Jouw stad] Leest is een initiatief van Cultuurconnect, in samenwerking met de openbare bibliotheken. Vanuit de openbare bibliotheek wordt de lokale lezerscommunity zichtbaar gemaakt via leesambassadeurs, favoriete leesplekjes in de stad, literaire events, leestips gelinkt aan de stad, enzovoort. Op het online platform delen de Leuvenaars hun leestips.

Ontdek Leuven Leest, dat als pionier begon in 2017. Intussen is er ook Antwerpen LeestGent Leest en Brugge Leest.

Getuigenissen van lezers

Op deze website geeft Iedereen Leest de lezer ook een stem. In de reeks Leeswereld getuigen bekende en minder bekende lezers over wat lezen voor hen betekende. In De vijf halen (jeugd)auteurs en illustratoren herinneringen op aan de boeken die zij koesteren. Betrapt met een boek is ten slotte een wekelijkse rubriek die in Metro verschijnt en waar pendelaars hun leestips delen.