Hans & Monique Hagen geven vijf tips voor meer poëzie op school

Meer poëzie in het basisonderwijs brengen? De hele school warm maken voor mooie gedichten? De Nederlandse dichters en kinderboekenambassadeurs Hans & Monique Hagen geven je vijf eenvoudige tips, die je het hele jaar door kan gebruiken. 

door Hans & Monique Hagen
© Michiel Devijver | Iedereen Leest

Elke leerkracht heeft vast wel een minuutje over per dag. En in dat ene minuutje past precies een gedicht. Dit zijn vijf tips die eenvoudig zijn uit te voeren in je klas of school.

Tip 1: toon de favoriete gedichten van leerkrachten

In veel scholen hangen foto’s van de juf of de meester bij de deur. Hang het lievelingsgedicht van de leerkracht erbij. Zo fleur je de school op én de kinderen leren nieuwe gedichten kennen. Je kunt ook een verjaardagskalender maken met de favoriete gedichten van alle leerlingen of leerkrachten.

Tip 2: lees elke dag een gedicht voor

Lees een gedicht voor na het buitenspelen, dat is het ideale moment. De kinderen komen tot rust na het rennen en de concentratie staat meteen weer op scherp. Bovendien neemt het erg weinig tijd in beslag.
Je kunt een gedicht 'verbeelden'. Het gedicht over de knikker bijvoorbeeld (zie filmpje). Hoe treurig is het als je steeds de verliezer bent in de knikkertijd? Wat kun je doen om aan nieuwe knikkers te komen?

Tip 3: laat de leerlingen zelf titels verzinnen bij een gedicht

Dit is een simpele vorm om rond poëzie te werken. Het vraagt weinig voorbereiding! Hang een gedicht op in de klas, maar laat de titel weg. Lees het gedicht voor en vraag de kinderen om zelf een titel te bedenken. Schrijf alle titels rondom het gedicht.

Het leuke is: foute antwoorden bestaan niet bij deze opdracht. Elke titel is goed als je vindt dat hij past. Je kunt achteraf laten zien welke titel de schrijver aan het gedicht gaf. De kinderen bedenken vaak titels die minstens zo mooi en passend zijn.

Tip 4: betrek de familie erbij

Vraag aan je leerlingen of hun familieleden een gedicht uit het hoofd kennen. Ouders, grootouders, broertjes, zusjes… iedereen mag meedoen! Ze kunnen de gedichten opschrijven en mee naar school brengen. Zo krijg je een mooie verzameling gedichten.

De leerlingen kunnen ook filmpjes maken waarop hun familieleden (of buren) de gedichten voordragen. Toon ze voor de hele klas op het digibord.

Tip 5: doe een creatieve denkoefening

Lees een gedicht voor en vraag aan de leerlingen: Wat zou je hierbij tekenen? Een tekenles kost tijd, en leerlingen kunnen soms lang niet zo goed tekenen als ze zouden willen. Dit is dus ook geen tekenles, maar een denkoefening. Leerlingen kunnen vaak prachtige beelden verzinnen.

Als je meer tijd hebt, kan je ook duo’s maken – de een vertelt wat hij zou willen tekenen, en de ander voert het uit.

Bonus

  • Wil je leerlingen laten puzzelen met gedichten? Ze kunnen meteen beginnen op Raadgedicht.nl.
  • Of laat hen een poëzie-game spelen met de gratis app Puzzling Poetry Schatkist. Er hoort ook nog een lestip bij.
  • Om ouders en leerkrachten te helpen bij het vinden van mooie poëzie hebben we een Tiplijst met 70 titels samengesteld: dichtbundels, bloemlezingen en een paar vertalingen. Je kunt de Poëzie Tiplijst hier downloaden.

Veel poëzieplezier!Deel dit artikel:

Mis niets van Iedereen Leest