Luister eens naar een boek

Audioboeken, luisterverhalen of hoorspelen geven je urenlang luister- en leesplezier. Je kan ze thuis beluisteren of als je onderweg bent, en je vindt ze zowel in de bib of boekhandel als online. Ze zijn er voor alle leeftijden. Als boeken lezen niet evident is, zijn luisterboeken een volwaardig en leuk alternatief.

© Simon Bequoye en Iedereen Leest

Luisterboeken hebben intussen een vaste plek ingenomen in onze leescultuur. Waar ze vroeger enkel voorhanden waren in de vorm van cassettes of cd-roms, zijn audioboeken via apps of MP3-formaten makkelijker en sneller bereikbaar voor het grote publiek. En ze staan ook meer in de kijker. Zo heeft De Volkskrant sinds kort een recensent aangesteld die enkel en alleen luisterboeken beoordeelt onder de noemer ‘De boekenluisteraar’. En die voorspelt een gouden toekomst voor het luisterboek. Tijd voor een overzicht!

Laagdrempelig

Audioboeken hebben een positief effect op het verhaalbegrip van kinderen, zo stelt onderzoek het Britse National Literacy Trust vast. Daarnaast dragen ze bij aan de leesvaardigheid en stimuleren ze ook het leesplezier. Als kinderen moeite hebben met lezen, krijgen ze via luisterboeken toch een laagdrempelige toegang tot verhalen. Ook voor volwassenen zijn audioboeken makkelijk bruikbaar: in de auto of gewoon thuis, in bed of in bad. Nederlands onderzoek stelt voorzichtig dat luisterboeken nieuwe doelgroepen kunnen aanspreken, zoals jongeren en mannen. Zij die niet vaak lezen, zouden sneller vertrokken zijn met een luisterboek.

In de bib

© Simon Bequoye | Iedereen Leest

Vlaamse openbare bibliotheken bieden luisterboeken aan via hun catalogus – op de overkoepelende catalogus kan je gericht snuisteren in het brede aanbod luisterboeken. Daar staan zowel romans voor volwassenen, kinder- en jeugdboeken als non-fictie in luistervorm. Je kan naar al deze verhalen luisteren binnen de muren van je bib of het luisterboek als cd ontlenen voor thuis. In Nederland ontsluit de openbare bibliotheek via de app ‘LuisterBieb’ een reeks luisterboeken, ook voor wie geen lid is van de bib. Ook op Boekenzoeker vind je een heel aantal interessante luisterboeken voor kinderen en jongeren.

Voor mensen met een leesbeperking, biedt Luisterpuntbibliotheek verschillende boeken in Daisy-vorm aan. Daisy-boeken hebben meer functionaliteiten dan gewone luisterboeken, zoals het geluid of de snelheid aanpassen, een bladwijzer plaatsen … Sommige auteurs lezen hun eigen verhaal voor, bij andere verhalen hoor je de stem van voorleesvrijwilligers. Op de website van Luisterpunt kan je fragmenten beluisteren en Daisy-boeken aanvragen, maar ook de gratis podcast Luisterpunt beluisteren, vol interviews met schrijvers, boekbesprekingen, luisterfragmenten en voorleesmomenten.

Online

Op het wereldwijde web heb je in een oogwenk luisterboeken bij de hand. Het Vlaams-Nederlandse cultuurhuis deBuren bracht in 2018 onder de noemer ‘radioboeken’ 100 gratis luisterverhalen online van telkens ongeveer 30 minuten, ingesproken door bekende Vlaamse en Nederlandse auteurs. Met City Books - ook van deBuren - kan je reizen zonder je te verplaatsen, want de reeks brengt luisterverhalen waar schrijvers over steden praten. De app Storytel omvat Nederlandstalige luisterverhalen bij boeken uit de hele wereld die je ook offline kan beluisteren. Deze app heeft verschillende abonnementen en biedt een gratis proefperiode aan. Met de Hebban Luisterboek App kan je gratis twee luisterboeken downloaden. Spotify mag dan vooral bekendstaan als online streamingdienst voor muziek, je kan er ook luisterboeken terugvinden voor kinderen en volwassenen. iCreate Magazine verzamelde tips, of je kan meteen op Spotify een overzicht van luisterboeken voor kinderen terugvinden. Wie verhalen wil horen in een andere taal, kan gratis bij Open Culture terecht voor Engelstalige luisterboeken en bij Littérature Audio voor Franstalige. LibriVox verzamelt gratis audioboeken in verschillende talen. Book Riot bracht op haar beurt ook een lijstje uit met Engelstalige audioboeken die in een reeks verschenen.

© Simon Bequoye | Iedereen Leest

Ook op online webshops geraak je snel aan luisterboeken via digitale downloads in MP3-formaat: Bol.com, Luisterboeken.nl, Luisterrijk of De Slegte. Uitgeverij Het Geluidshuis verkoopt naast luisterboeken ook hoorspelen die je na aankoop meteen via de app van de uitgeverij kan beluisteren. Een hoorspel is niet altijd gebaseerd op een geschreven boek, maar is op zich wel een verhaal. Op Hoorspelen.eu vind je een uitgebreide catalogus en kan je ook achtergrondinformatie beluisteren.

Podcasts

En dan zijn er ook nog verschillende podcasts die verhalen aanbieden, zoals ‘Oma Guus’ voor de allerkleinsten, ‘Helende Verhalen’ die je bovenal doen ontspannen, ‘Ron wil een tattoo’ met wekelijks nieuwe avonturen, of de luisterverhalen van de televisieserie ‘Nachtwacht’. Radio 1 brengt met Zandman een reeks kortverhalen in je huiskamer, voorgelezen door bekende Vlamingen uit de cultuurwereld.

Andere podcasts brengen (jeugd)boeken onder de aandacht door te praten over boeken met auteurs en lezers, al dan niet toegespitst op een bepaald genre of een specifieke leeftijd. VRT verzamelt onder de noemer ‘Lang Zullen We Lezen’ via haar Soundcloud-kanaal allerlei audiofragmenten over lezen, maar de bekendste literaire podcast in de Lage Landen is wellicht De Grote Vriendelijke Podcast, een podcast over jeugdliteratuur door twee kinderboekenrecensenten. Een overzicht van literaire podcasts vind je terug in ons artikel ‘De bloei van de literaire podcast’.


Deel dit artikel:

Contact
Boekenzoeker | Kennismedewerker jeugdliteratuur
Mis niets van Iedereen Leest