Neem deel aan Wikipedia-schrijfsessies over Vlaamse jeugdauteurs en illustratoren

Tijdens de komende Jeugdboekenmaand kan je Vlaamse jeugdauteurs en illustratoren een plek geven op Wikipedia. Samen met partners organiseert Iedereen Leest verschillende edit-a-thons of gezamenlijke schrijfsessies. Zo schrijf je mee aan de meest gekende encyclopedie én zet je Vlaamse jeugdauteurs en illustratoren in de kijker!

© Michiel Devijver | Iedereen Leest

- UPDATE: omwille van de verlenging van de coronamaatregelen worden deze activiteiten uitgesteld. In november 2023 worden er twee edit-a-thons georganiseerd.

Wikipedia is vaak een eerste stop als je online iets opzoekt. Dat geldt ook voor jeugdliteratuur. Wil je weten in welk jaar Bart Moeyaert laureaat werd van de Astrid Lindgren Memorial Award? Daarvoor kan je op Wikipedia terecht. Toen in 2020 de website Jeugdliteratuur.org offline ging, zag en vond Iedereen Leest daarom in dit bekende platform een geschikte partner om informatie over jeugdliteratuur nog breder toegankelijk te maken. Daar wil de organisatie samen met verschillende partners naar streven.

Op dit moment ontbreekt er echter nog veel info op Wikipedia over Vlaamse jeugdauteurs en illustratoren. Zoek je bijvoorbeeld informatie over auteur Laïla Koubaa of over illustrator Charlotte Peys? Dan stuit je binnen Wikipedia op een rode link want die pagina’s bestaan (nog) niet. Daar willen we dus verandering in brengen, en jij kan daarbij helpen!

Edit-a-thons

Samen met Wikimedia Belgium, meemoo, Letterenhuis en Villa Verbeelding organiseert Iedereen Leest tijdens Jeugdboekenmaand in maart een eerste reeks edit-a-thons: schrijfsessies waar geïnteresseerden samenkomen om ontbrekende auteursinformatie te verzamelen en op Wikipedia te plaatsen.

Volgende edit-a-thons staan op de planning:

  • Zaterdag 6 maart van 14u tot 17u (Villa Verbeelding, Hasselt)  
  • Zaterdag 13 maart van 14u tot 17u (Villa Verbeelding, Hasselt)  
  • Woensdag 17 maart van 10u tot 13u (Letterenhuis, Antwerpen)  
  • Woensdag 24 maart van 10u tot 13u (Letterenhuis, Antwerpen) 
UPDATE: omwille van de verlenging van de coronamaatregelen worden deze edit-a-thons uitgesteld. Voor deze eerste reeks vinden we het belangrijk mensen bijeen te kunnen brengen op een inspirerende locatie waar je fysiek aan de slag kan met bronnen. In november 2023 worden er twee edit-a-thons georganiseerd.
© Michiel Devijver | Iedereen Leest

Je kan deelnemen op de locatie van jouw voorkeur. Tijdens de sessie van 6 of 17 maart ontdek je hoe Wikipedia werkt en welke schrijfregels er gehanteerd worden. Nadien kies je een jeugdauteur of illustrator, krijg je bronnenmateriaal en ga je aan de slag! Er zijn experts aanwezig om jouw vragen te beantwoorden of feedback te geven tijdens de tweede sessie op 13 of 24 maart. Je krijgt bovendien een unieke gratis rondleiding in het Letterenhuis of Villa Verbeelding, twee inspirerende lees- en schrijfplaatsen. Naast je enthousiasme heb je ook een eigen laptop of tablet nodig.

Wil je ook meeschrijven aan het grootste informatieplatform en Vlaamse jeugdauteurs en illustratoren zichtbaar maken? Iedereen Leest plant in november 2023 samen met het Letterenhuis twee edit-a-thons jeugdliteratuur.

Heb je vragen? Contacteer linde.dessoy [at] iedereenleest.be (Linde Dessoy).


Deel dit artikel:

Contact
Boekenzoeker | Kennismedewerker jeugdliteratuur
Mis niets van Iedereen Leest