Voorleesbuddy's op Boektopia

Op zaterdag 28 oktober trapten we de Voorleesweek-campagne af op Boektopia in Kortrijk. De eerste 25 voorleesbuddy's meldden zich er live aan tijdens een feestelijk openingsmoment met Esohe Weyden, Emma Thyssen, Barbara Rottiers, Héritier Tipo en Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon.

© Simon Bequoye | Iedereen Leest

Word jij mijn voorleesbuddy?

Word jij mijn voorleesbuddy?’ - dat is de slogan van deze Voorleesweek. Het doel is om 10.000 voorleesbuddy’s te vinden tegen het einde van die Voorleesweek. Een voorleesbuddy, dat is iedereen die graag en met veel enthousiasme voorleest: een (groot)ouder, een vriend, een babysit, leerkracht, bibmedewerker, auteur… en natuurlijk ook een voorleesvrijwilliger.

Sylvie Dhaene, directeur van Iedereen Leest: ‘Iedereen kan een voorleesbuddy zijn, zolang je maar het belang en het plezier van voorlezen onderschrijft en wil doorgeven. Op die manier ben je als voorleesbuddy een echte ambassadeur die ook andere mensen aanspoort om hetzelfde te doen. De campagne wil zowel nieuwe voorleesbuddy’s werven als reeds actieve voorlezers - waaronder vrijwilligers - in de bloemetjes zetten.’

Buddy’s kunnen zich registreren op www.voorleesweek.be en krijgen dan toegang tot een digitaal starterspakket met tips en tricks rond voorlezen Wie zich aanmeldt, maakt bovendien kans op een boekencheque van 500 euro.

De 25 eerste buddy's

© Simon Bequoye | Iedereen Leest

De 25 eerste buddy's meldden zich zaterdag live aan op Boektopia. Samen met VRT en Boektopia organiseerden we er een pers- en publiekmoment om de campagne voor te stellen. Barbara Rottiers bracht er een ode aan voorlezen, Emma Thyssen tekende er portretjes van alle voorleesbuddy's en Esohe Weyden interviewde Martine Reynaert en Connie Eggermont, twee voorleesvrijwilligers met ervaring. Elke buddy kreeg een totebag, een button en een heerlijke cupcake.

Na de feestelijke ceremonie trokken de 25 eerste buddy's naar het Voorleesbos om er aan hun voorleesvriend voor te lezen. Auteur Barbara Rottiers las een fragment voor aan minister Jan Jambon. Op hetzelfde moment las Ketnet-wrapper Héritier Tipo voor in De VRT Voorleesclub. 

Nog tot 6 november kan je je aan de stand van Iedereen Leest aanmelden als voorleesbuddy. Je kan er ook een toffe foto nemen in onze fotobooth of komen luisteren naar één van de voorleessessies in het Voorleesbos naast onze stand. Daar lezen auteurs en illustratoren voor, afgewisseld met vrijwilligers van bib Kortrijk en studenten van VIVES en KULAK. Ook zij zijn dus echte voorleesbuddy's. Het programma van de verschillende voorleesmomenten vind je hier

De hele maand lezen en voorlezen

© Simon Bequoye | Iedereen Leest

De activiteiten op Boektopia zijn nog maar de start van de campagne, die doorloopt tot het einde van Voorleesweek. De hele maand november is er op VRT onder de noemer ‘VRT Boekenmaand' aandacht voor boeken. Onder de vlag 'Boektopia' vinden er in boekhandels, bibliotheken, culturele centra, scholen en tal van andere plaatsen in Vlaanderen de hele maand activiteiten rond boeken en (voor)lezen plaats.

Samen met het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk zorgt Iedereen Leest er ook voor dat mogelijke voorleesvrijwilligers de weg vinden naar een aparte vacaturebank voor voorleesbuddy’s op vrijwilligerswerk.be. Op die manier hopen we vraag en aanbod rond voorlezen beter met elkaar te verbinden en zo een duurzame samenwerking op te zetten die meer mensen tot voorlezen kan verleiden.

IN BEELD: Kick-off op BoektopiaDeel dit artikel:

Contact
Pers en communicatie
Mis niets van Iedereen Leest