Vlaamse illustratoren op Wikipedia: Sena schrijft mee

Meeschrijven aan Wikipedia en zo de online zichtbaarheid van Vlaamse jeugdauteurs en illustratoren vergroten. Zo luidde een stuk van de stageopdracht van Sena Nyamador, student Culturele Studies aan KU Leuven. Sinds oktober loopt ze stage bij Iedereen Leest waar ze onder meer in kaart bracht van welke Vlaamse illustratoren van kinderboeken de Wikipedia-pagina nog blanco was.

© Simon Bequoye | Iedereen Leest

De vijftigste Jeugdboekenmaand vormde de aanleiding voor Iedereen Leest  om – in samenwerking met Wikimedia Belgium, meemoo, het Letterenhuis en Villa Verbeelding – Vlaamse jeugdauteurs meer zichtbaarheid te geven op Wikipedia. Een geplande eerste reeks edit-a-thons kon wegens de coronamaatregelen niet doorgaan. Daarom engageren drie stagiairs van Iedereen Leest en het Letterenhuis zich nu om illustratoren van de Jeugdboekenmaand-affiches van een Wikipedia-pagina te voorzienStagiaire Sena Nyamador ontfermt zich alvast over de aan te maken pagina’s van Ann Geerinck, Ellen Vrijsen, Joke Klaassen en Jacques & Lise, ontwerpers van de campagneaffiche in 1990, 2004, 2005 en 2019.


LEES OOK het interview met Rosemarie, een collega-stagiaire bij Iedereen Leest, of de getuigenis van Lore, stagiaire bij het Letterenhuis.
© Simon Bequoye | Iedereen Leest

In oktober ontving Sena op haar stageplek een lijst met een vijfendertigtal illustratoren: de ontwerpers van de campagneaffiche van Jeugdboekenmaand sinds 1986. Haar eerste opdracht: de bestaande Wikipedia-pagina’s aanvullen en actualiseren. Sena: ‘Ik bekeek of de illustrator recent een prijs had gewonnen en of zijn nieuw werk al vermeld stond. Zo vermeldde ik bij Leo Timmers dat zijn Aap op straat in 2019 door de New York Times werd verkozen tot één van de tien beste kinderboeken van het jaar én dat hij in 2020 de affiche voor Jeugdboekenmaand ontwierp.’ Daarnaast gaf ze de illustratoren en auteurs meer ruchtbaarheid door hun namen toe te voegen op overzichtspagina’s. Sena: ‘Op heel veel pagina’s zoals die van ‘jeugdliteratuur’ was er een focus op auteurs en illustratoren uit Nederland. Ik heb geprobeerd om de Vlaamse kinderboekenmakers op te waarderen.’ Verder voegde ze links toe naar Jeugdboekenmaand, de Kinder- en Jeugdjury en Voorleesweek.

Meeschrijven aan Wikipedia was onbekend terrein voor Sena: ‘In het middelbaar fronsten onze leerkrachten als we met info van Wikipedia kwamen aandraven. Op de universiteit was het oordeel al positiever. Ik wist dus niet goed wat te denken. In mijn hoofd kwamen de Wikipedia-pagina’s nogal willekeurig tot stand en stonden ze vol foute info van grapjassen. Dankzij mijn stage ontdekte ik dat er veel meer achter zit.’ Zo ondervond Sena dat de controle op correcte info best wel stevig is. Sena: ‘Als je een tekst indient, krijg je meteen een waarschuwing. Dan checkt de computer automatisch een paar feiten. Af en toe krijg je achteraf nog een melding dat een meer ervaren Wikipedia-gebruiker nog iets heeft aangepast. Hoe dat precies zit, weet ik niet. Ik sta nog heel laag in de rangen van Wikipedia.’ (lacht) Zo werd Sena al eens door het algoritme op de vingers getikt omdat de info die ze deelde subjectief zou zijn: ‘Dat klopte niet, het was een citaat, maar de computer had het niet herkend. Je mag schrijven dat bijvoorbeeld The New York Times de illustraties prachtig vond, maar je mag niet je eigen waardeoordeel meegeven.' Een andere keer kreeg ze een melding omdat ze het had over ‘dit jaar’: ‘Wikipedia-pagina’s zijn bedoeld om tijdloos te zijn. Je moet 'in 2021' schrijven.' Nieuwe pagina’s worden bovendien nagelezen door een legertje ervaren Wikipedians. Zo werd Sena door één van die ‘controleurs’ gevraagd om voor de pagina van Ann Geerinck die ze aanmaakte meer secundaire bronnen te gebruiken: 'Ik had me voornamelijk gebaseerd op enkele officiële pagina’s met biografische details. Van Wikipedia uit kreeg ik te horen dat ik ook informatie uit krantenartikels moest verwerken.'

“Het is een fijn besef dat ik heb kunnen meewerken aan zo’n groot project. Ik hoop dat ik de mensen die op zoek zijn naar info kan verder helpen.”

Om wegwijs te raken in al die regeltjes bekeek Sena instructiefilmpjes. Ook op Wikipedia zelf vond ze heel wat informatie. ‘En gelukkig was ook onze stagebegeleider Linde goed op de hoogte,’ voegt Sena toe. De grootste aanpassing voor de studente was het droge taalgebruik dat ze moest hanteren: ‘Dat voelde een beetje onnatuurlijk in het begin.’ Toch haalde Sena veel voldoening uit de opdracht: ‘Het is een fijn besef dat ik heb kunnen meewerken aan zo’n groot project. Ik hoop dat ik de mensen die op zoek zijn naar info kan verder helpen. En natuurlijk ben ik ook blij dat illustratoren als Jacques & Lise, waar ik grote fan van ben het plekje krijgen dat ze verdienen.’

De tip van Sena voor Wikipedia-schrijvers? Schrijf over onderwerpen die je interesseren. Dat gaat niet alleen vlotter, maar zo kan je wellicht ook een grotere bijdrage leveren.

Zin om mee te schrijven? Zodra de coronamaatregelen het opnieuw toelaten, plant Iedereen Leest gezamenlijke schrijfsessies met begeleiding op inspirerende locaties.


Deel dit artikel:

Contact
Boekenzoeker | Kennismedewerker jeugdliteratuur
Mis niets van Iedereen Leest