Europese campagne rond lezen en leesplezier houdt halt in Vlaanderen

In Europa zijn vandaag meer dan 73 miljoen volwassenen ongeletterd. Een op vijf vijftienjarigen heeft moeite met lezen. Met de Europe Reads-campagne willen verschillende Europese landen samen extra aandacht vragen voor lezen en leesplezier en leesbevorderingsorganisaties ondersteunen. Ook Iedereen Leest doet mee. Op 18 mei maakte de Europe Reads-campagne een stop op onze Boekstart-dag in Brussel. Uittredend Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz kwam de campagne mee ondersteunen.  

© Michiel Devijver | Iedereen Leest

EURead is een Europees netwerk van leesbevorderingsorganisaties met verschillende leden in alle grootste Europese lidstaten. Iedereen Leest is één van de stichtende leden.  EURead wil het belang van lezen onderstrepen op internationaal vlak. Daarom organiseert het netwerk verschillende programma’s en campagnes rond lezen en geletterdheid. Zo ook de reizende campagne Europe Reads, die op 18 mei ook ons land aandeed.

Lezen en geletterdheid zijn van onnoemelijk belang voor alle Europeanen. Geletterdheid en kunnen lezen is de sleutel tot een goede opleiding, tewerkstelling, integratie en participatie in de maatschappij. Het is ook belangrijk voor de persoonlijke ontwikkeling en culturele geletterdheid.
 

Internationale studies tonen aan dat lezen en voorlezen positieve effecten hebben op intelligentie, schoolresultaten en persoonlijke en sociale ontwikkeling. Vijftien minuten voorlezen per dag kan effectief een verschil maken. De campagne Europe Reads wil meer bewustwording creëren rond de impactvolle voordelen van (voor)lezen bij ouders, kinderopvang, scholen, overheidsinstellingen én politici. Daarom reist de campagne dit jaar door verschillende Europese landen met een groot Europe Reads-boek.

De Europe Reads Campagne werd in november 2018 afgetrapt in Schotland en Duitsland en reist rond tot oktober 2019. Ieder deelnemend land organiseert een activiteit waarbij leesplezier en leesbevordering centraal staan. Het Europe Reads-boek reist mee met de campagne. In het boek formuleren deelnemende landen hun wensen en ambities in het kader van leesplezier en leesbevordering en schrijven ze een persoonlijk verslag over hun leesactiviteit.
 

 

© Michiel Devijver | Iedereen Leest

Iedereen Leest koos de allereerste Vlaamse Boekstart-dag als Europe Reads-activiteit. Tijdens de Boekstart-dag op 18 mei openden meer dan 110 Boekstart-bibliotheken hun deuren speciaal voor de allerjongste bib-bezoekers tussen 0 en 3 jaar. Met het Boekstart-programma zet Iedereen Leest in op vroege geletterdheid en leesplezier vanaf de wieg. Wanneer kleine kinderen al van jongs af aan met boekjes en voorlezen in contact komen, gaat er een hele wereld van verbeelding en nieuwe woorden voor hen open en zullen ze ook later meer plezier beleven aan boeken en lezen.

© Michiel Devijver | Iedereen Leest

Iedereen Leest grijpt de Europe Reads-campagne aan om ook haar ambities in de kijker te zetten en het belang van blijvende investeringen in leesbevordering te benadrukken, over beleidsdomeinen heen. Bovendien is het belangrijk dat lokale overheden het belang en de laagdrempeligheid van lokale bibliotheken niet uit het oog verliezen en er voldoende middelen voor blijven voorzien.

Minister van Cultuur Sven Gatz bezocht de Boekstart-dag in het Brusselse Muntpunt. Hij signeerde het Europe Reads-boek en ondersteunt daarmee de ambities van Iedereen Leest. In oktober 2019 wordt de campagne afgesloten en wordt het grote Europe Reads-boek overhandigd aan het Europees Parlement.
 

Ook auteur en ALMA-winnaar Bart Moeyaert signeerde het Europe Reads-boek. Benjamin Leroy zorgde voor de passende Boekstart-figuurtjes.


Deel dit artikel:

Contact
Communicatiemedewerker Boekstart