Het Leesfonds schenkt boekenpakketten

Het net opgerichte Leesfonds, gecoördineerd door de KANTL, wil boekenpakketten schenken aan organisaties die het leesvuur aanwakkeren bij kinderen en jongeren. Doen jullie aan leesbevordering in Vlaanderen of Brussel? Dien dan zeker een aanvraag in voor 30 november.

© Michiel Devijver en Iedereen Leest

Het Leesfonds vindt dat elk kind het recht heeft om op te groeien in een omgeving vol boeken. Daarom schenken zij boekenpakketten aan o.a. leesbevorderende organisaties, jeugdbewegingen, jeugdhuizen, wijkorganisaties, kinderopvangen, ziekenhuizen, scholen ... De pakketten zullen gefinancierd worden door donateurs.

Daarnaast kan het Leesfonds boekenlijsten op maat bezorgen, samengesteld door experten uit hun netwerk, en ondersteunen ze initiatieven met tips over effectieve leesbevordering. Het Leesfonds is één van de acties van het Leesoffensief van de Vlaamse overheid.

Leesfonds-coördinator André Vandorpe: ‘Met de steun van donateurs en sponsors willen we vooral kansarme kinderen en jongeren nieuwe, boeiende terreinen laten verkennen. Kinderen die boeken lezen, verbeteren fors hun onderwijskansen, de kansen voor hun latere loopbaan, hun kennis, hun woordenschat, hun empathie. Boeken lezen is conditietraining voor hun hersenen, hun mensenkennis, hun concentratievermogen.’

De KANTL - de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren - wil dit Leesfonds niet alleen vormgeven, maar wil ook samenwerkingsverbanden opzoeken met o.a. de Vlaamse fondsen en Iedereen Leest, en ook met andere spelers, vanuit de overtuiging dat taal- en leesvaardigheid noodzakelijke sleutels zijn om op volwaardige wijze aan het maatschappelijk verkeer deel te nemen.

Een boekenpakket aanvragen

©Michiel Devijver en Iedereen Leest

Kom jij met je organisatie in aanmerking voor een gratis boekenpakket of een mini-bibliotheekje voor kinderen en jongeren? Dan kan je tot 30 november een aanvraag indienen via www.leesfonds.be.

Doneren?

Vind je leesbevordering bij kinderen en jongeren ook belangrijk? Wil je mee streven naar een betere leesvaardigheid? Dan kan je via het Leesfonds initiatieven en organisaties steunen. Met je gift schenk je boeken aan mensen en organisaties de het leesvuur aanwakkeren. Binnenkort wordt er een online doneermodule opgezet. In tussentijd kan je het Leesfonds contacteren voor een persoonlijk traject.

 


Deel dit artikel:

Mis niets van Iedereen Leest