IBBY-Vlaanderen nomineert Tom Schamp, Carll Cneut, Marit Törnqvist en Read with me (Iran) voor ALMA 2024

IBBY-Vlaanderen draagt elk jaar twee Vlaamse en twee buitenlandse kandidaten voor voor de Astrid Lindgren Memorial Award, de belangrijkste jeugdliteratuurprijs ter wereld. De genomineerden voor 2024 zijn bekend: het zijn de Vlaamse illustratoren Carll Cneut en Tom Schamp, de Nederlandse auteur/illustratrice Marit Törnqvist en de Iraanse leesbevorderingsorganisatie Read with me.

Astrid Lindgren Memorial Award

Zowel auteurs, illustratoren, storytellers als leesbevorderingsorganisaties komen in aanmerking. Van de vier genomineerden wordt een dossier ingediend en ze belanden - samen met de kandidaten van de andere landen - op een (hele lange) longlist. In maart 2024 wordt de winnaar bekendgemaakt tijdens een rechtstreekse live-uitzending, op de Kinderboekenbeurs van Bologna. Aan de prestigieuze ALMA is een geldprijs van bijna een half miljoen euro verbonden. In 2010 was Kitty Crowther de eerste Belgische laureaat, in 2019 volgde Bart Moeyaert. In 2023 ging de ALMA naar de Amerikaanse Laurie Halse Anderson.

Wie nomineert?

IBBY-Vlaanderen, dat onder de vleugels van Iedereen Leest opereert, is één van de Vlaamse 'nominating bodies'. Het IBBY-kabinet, bestaande uit onafhankelijke mensen uit zo veel mogelijk geledingen van het kinderboekenvak, beslist over de genomineerden. Momenteel zijn dat Fatinha Ramos, Eva Tack, Hilde Vandormael, Heleen Rijckaert, Jan De Kinder, Jef Aerts, Laila Koubaa, Patrizia Civetta, Sara Van Den Bossche, Winny Ang en Inge Umans. Ook Literatuur Vlaanderen wordt bij de keuze betrokken.

Vriend van IBBY worden?

Wil je op de hoogte blijven van de werking van IBBY-Vlaanderen? Word dan nu Vriend van IBBY. Lidmaatschap is volledig gratis. Inschrijven doe je in één klik.

Gastauteur Yasmine Motawy ging in 2022 in gesprek met de organisatie Read With Me.


Deel dit artikel:

Contact
Vakbibliotheek | IBBY-Vlaanderen | Boekenzoeker
Mis niets van Iedereen Leest