Nieuwe reeks lestips jeugdliteratuur op KlasCement

Het archief van Jeugdliteratuur.org met les- en verwerkingstips bij kinder- en jeugdboeken krijgt stap voor stap een nieuw leven op KlasCement. Onlangs werd een tweede reeks van lestips ontsloten op de educatieve portaalsite van het Departement Onderwijs en Vorming.

© Michiel Devijver en Iedereen Leest

Eind 2020 haalde Iedereen Leest de website Jeugdliteratuur.org offline na rijp beraad. Tegelijkertijd zagen twee nieuwe samenwerkingen het licht: informatie over Vlaamse jeugdauteurs en illustratoren zou een duurzame plek krijgen op Wikipedia; en de honderden lestips bij kinder- en jeugdboeken zouden stapsgewijs verhuizen naar KlasCement.

LEES OOK: Meer jeugdliteratuur in de kijker op KlasCement en Wikipedia

Begin juli werd een tweede reeks met lestips - bij boeken uit de keuze- en nominatielijsten van Jeugdboekenmaand en de Kinder- en Jeugdjury (nu: de Leesjury) - geüpload op de educatieve portaalsite die haast 70.000 leermiddelen aanbiedt voor maar liefst 275.000 leden (personen met een KlasCement-profiel): leerkrachten, pedagogische medewerkers of begeleiders, directies, onderwijsorganisaties ...

Werkmodellen

Alvorens de lestips eind 2020 stapsgewijs over te zetten naar KlasCement, screende Iedereen Leest de databank op Jeugdliteratuur.org. Lestips bij boeken die niet meer of erg moeilijk verkrijgbaar zijn in de bibliotheek of boekhandel, zouden niet worden overgeplaatst. Op die manier krijgen onderwijsprofessionals behapbare en relevante werkmiddelen voor in de klas of op school.

Intussen staan de lestips online bij de boeken uit de keuzelijsten van Jeugdboekenmaanden 2010 tot en met 2016 - vanaf 2017 stelt Iedereen Leest jaarlijks een educatieve handleiding op rond het Jeugdboekenmaand-thema. Daarnaast vind je op KlasCement nu ook al enkele werkmodellen terug bij de genomineerde boeken van de Kinder- en Jeugdjury (nu: de Leesjury) uit de leesjaren 2019-2020 en 2020-2021.

LEES OOK: De Kinder- en Jeugdjury wordt 'de Leesjury'!

De werkmodellen bij de vorige leesjaren van de Kinder- en Jeugdjury worden dit najaar verder ontsloten op KlasCement. Ook de nieuwe werkmodellen van de Leesjury zullen er jaarlijks worden geüpload.

Alle lestips jeugdliteratuur worden gebundeld onder het KlasCement-profiel 'Archief lestips Jeugdliteratuur.org'. Intussen staan er bijna 300 lestips online die leerkrachten kunnen inspireren om met boeken aan de slag te gaan.


Deel dit artikel:

Contact
Educatief medewerker | Onderwijs
Mis niets van Iedereen Leest