Nieuwe meters en peter voor Jeugdboekenmaand

Van 1 tot 31 maart loopt Jeugdboekenmaand, met als thema 'Sport & spel'. Dit jaar zijn er maar liefst drie bekende gezichten die als meters en peter de campagne ondersteunen: voetbalanaliste Imke Courtois, basketballer Jean-Marc Mwema en jeugdauteur Mathilda Masters. 

© Michiel Devijver | Iedereen Leest

Van 1 tot 31 maart is het Jeugdboekenmaand, met als thema ‘Sport & spel’. Organisator Iedereen Leest vraagt de hele maand lang aandacht voor leesplezier en het belang van goede kinder- en jeugdboeken. Met het thema ‘Sport & spel’ gaan we dit jaar op zoek naar de overeenkomsten tussen lezen en sporten en ontdekken we hoe die twee - ondanks de clichés - toch kunnen samengaan. Basketter Jean-Marc Mwema, voetbalanaliste Imke Courtois en jeugdauteur Mathilda Masters zetten dit jaar hun schouders onder de campagne.

Illustraties: Tom Schamp - vorm: Kris Demey

Sport & spel - dat is het thema van deze Jeugdboekenmaand. Hiermee wil Jeugdboekenmaand de brug slaan tussen sporten, spelen en lezen. Het is immers een hardnekkig vooroordeel dat sporten en lezen moeilijk samengaan.

Sylvie Dhaene, directeur van Iedereen Leest: ‘Dat je óf een sporter óf een lezer bent is een veelgehoord cliché. Door lezende en sportende rolmodellen in te schakelen en boeiende boeken rond het thema te selecteren, proberen we tijdens deze Jeugdboekenmaand dat idee een beetje uit de wereld te helpen. Voor elk kind is er een boek dat goesting in lezen kan geven, en dat kan perfect een boek over sport zijn.’

Er zijn veel parallellen tussen sporten en lezen: spelen, bewegen én lezen zijn goed voor je hoofd en je lijf. Sporten en lezen kunnen helpen om je te ontspannen, om je hoofd leeg te maken. En om goed te kunnen sporten én goed te kunnen lezen moet je trainen. Meer overeenkomsten vind je in de uitgebreide inspiratietekst rond het thema.

Gelauwerd illustrator Tom Schamp maakte de illustraties voor de Jeugdboekenmaand-affiche, die tijdens de feestmaand overal verspreid zal worden. Iedereen Leest zorgt voor een uitgebreide selectie van boekentips rond het thema, voor iedereen tussen 3 en 15 jaar.

Meters en peter

Dit jaar bestaat het team van meters en peters uit drie bekende gezichten, die graag en veel lezen: Jean-Marc Mwema, Imke Courtois en Mathilda Masters.

Imke Courtois

Ex-voetbalster en voetbalanaliste Imke Courtois twijfelde niet toen ze gevraagd werd om meter te worden: ‘Als meter draag je zorg voor iets wat je dierbaar is en waar je onvoorwaardelijk in gelooft. Lezen is zoiets.’ Eerder getuigde ze al over haar leesleven in onze reeks 'Leeswereld'


© Michiel Devijver | Iedereen Leest

Mathilda Masters

Jeugdauteur Mathilda Masters schrijft zowel fictie als non-fictie voor kinderen, zoals de succesvolle ‘De keukenprins van Mocano’-reeks en de ‘321 superslimme dingen’-boeken. Ze geeft elk jaar ook tientallen lezingen in scholen en bibliotheken. Mathilda: ‘Jeugdboekenmaand is voor mij de leukste maand van het jaar. Als meter wil ik nog meer dan anders alle kinderen die ik ontmoet een vonkje geven om hun eigen leesvuur te ontsteken. Want van alle dingen die je ooit leert, is lezen het meest waardevolle.’

In 'De vijf' vertelde Mathilda over haar favoriete boeken.


© Michiel Devijver | Iedereen Leest

Jean-Marc Mwema

Basketter Jean-Marc Mwema maakt ondanks zijn drukke trainings- en wedstrijdschema bij de Antwerp Giants graag tijd voor boeken: ‘Lezen helpt je ontsnappen, verrijkt je fantasie, verbreedt je visie en breidt je kennis uit. Onmisbare zaken voor iedereen, vind ik, maar zeker voor kinderen. Ik ben dus met plezier peter van Jeugdboekenmaand, en ik hoop hen zo warm te maken om meer te lezen.’

De hele maand lang zullen zij de boodschap van Jeugdboekenmaand mee verspreiden.


Oproep: sportende lezers en lezende sporters gezocht

© Michiel Devijver | Iedereen Leest

Iedereen Leest gaat dit jaar op zoek naar sportende lezers en lezende sporters. Wie zijn ze? Wat lezen ze? Daarom lanceren we een oproep naar kinderen, jongeren én volwassenen die zich willen ‘outen’ en zo het cliché mee willen doorbreken.

Samen met hen maken we een groot digitaal fotoalbum en sprokkelen we inspirerende verhalen. Wie sport én leest, kan zich hier aanmelden.

>> Bekijk de oproepvideo

Jeugdboekenmaand-marathon en De Grote Leestraining

Illustratie: Tom Schamp

We trappen Jeugdboekenmaand af met een vijfdaagse marathon met een leesfiets. Een sporter én een lezer doorkruisen samen de vijf Vlaamse provincies tussen vrijdag 1 en dinsdag 5 maart. Onderweg houden we halt op enkele toffe locaties voor een leestraining, een voorleesmoment of een sportieve leessessie.

De marathon is de start van de Grote Leestraining. Tijdens de Jeugdboekenmaand willen we namelijk massaal samen trainen in lezen, zodat zoveel mogelijk kinderen en jongeren eind maart ‘getrainde lezers’ zijn.

Op de website van Jeugdboekenmaand kan je je in maart aanmelden en je leesdoel voor de maand - uitgedrukt in leesminuten - ingeven. Op geregelde tijdstippen krijg je een filmpje te zien van een bekende sporter die je aanmoedigt. Wie op 31 maart het zelfgekozen doel bereikt, maakt kans op mooie prijzen. Er zijn beloningen voor o.a. de best getrainde school, de best getrainde klas, de best getrainde bib, de best getrainde individuele lezer en de origineelste leestraining. Ook sportclubs en verenigingen worden aangemoedigd om mee te lezen.

Andere activiteiten

Illustratie: Tom Schamp

Op woensdag 21 februari organiseert de Faculteit Letteren & Wijsbegeerte van UAntwerpen een Inspiratienamiddag rond ‘Sport en spel in jeugdliteratuur’, met lezingen van o.a. Barbara Kalla en Elly McCausland en auteur Leo Timmers.

Op zaterdag 2 en zondag 3 maart is er het Kinderboekenfestival Kabaal in Bibliotheek Permeke (Antwerpen), met een programma boordevol auteurs en illustratoren, voorleessessies, workshops en meer boekenpret. Zondag 3 maart is het ook feest in Brugge, daar vieren ze het grote Jeugdboekenfeest in de bib en de stad.

Op dinsdag 26 maart worden de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur en de Boon voor fictie en non-fictie uitgereikt in De Warande in Turnhout.

Daarnaast zijn er in scholen, bibs, cultuurcentra, boekhandels en op heel wat andere plekken honderden activiteiten, workshops en auteurslezingen. De volledige agenda vind je op www.jeugdboekenmaand.be.Deel dit artikel:

Contact
Pers en communicatie | Coördinator Voorleesweek
Mis niets van Iedereen Leest