Iedereen Leest-conferentie op 11 februari 2020

Op dinsdag 11 februari 2020 organiseert Iedereen Leest een conferentie rond het thema 'Waarom leesbevordering ertoe doet'. Met deze conferentie willen we het debat rond leesplezier en leescompetenties positief voeden, de urgentie kracht bijzetten en het belang van leesbevordering onderstrepen. Het volledige programma wordt begin december bekendgemaakt.

© Michiel Devijver | Iedereen Leest

Als referentieorganisatie rond lezen en leesbevordering zet Iedereen Leest het belang van een sterke en brede leescultuur voorop. Alarmbellen over het gebrek aan leesplezier en verminderde leescompetenties bij kinderen en volwassenen klinken alsmaar luider. Botsende meningen over oorzaken en remedies verhitten het debat.

Met deze conferentie wil Iedereen Leest het debat positief voeden, de urgentie kracht bijzetten én het belang van leesbevordering onderstrepen. En dat doen we graag samen met jou, op dinsdag 11 februari 2020 in Vooruit in Gent.

Hoe kunnen we de impact verhogen van leesbevordering? Wat zijn bepalende succesfactoren en welke valkuilen keren te vaak terug? Deze en andere vragen zijn de leidraad voor de dag. Vanuit een beschouwende en kritische blik – zonder taboes – reflecteren wetenschappers, auteurs, leesbevorderingsexperten uit binnen- en buitenland over heersende maatschappelijke uitdagingen en welke rol leesbevordering hierin kan spelen.

© Michiel Devijver | Iedereen Leest

Sprekers

Sprekers zijn o.a. neuropsychologe Elke Geraerts (Better Minds at Work), historica Magaly Rodriguez Garcia (KULeuven), sociolinguïst Christine Hélot (Université de Strasbourg), bijzonder hoogleraar Leesgedrag Roel van Steensel (Vrije Universiteit Amsterdam), Kris De Visscher (DEMOS) en Sarah Mears (Libraries Connected V.K.).

Uiteraard krijgen ook auteurs het woord: onder andere Bart Moeyaert en Alex Boogers zullen een vurig pleidooi houden.

Voor wie?

Het doel is inspireren, expertise delen, krachten bundelen en aanzetten tot acties die het verschil kunnen maken. De conferentie richt zich in het bijzonder tot cultuur-, welzijns- en vrijetijdscoördinatoren, leesbevorderaars, bibliothecarissen, auteurs, uitgevers, onderwijsexperts en beleidsverantwoordelijken opvoedingsondersteuning, welzijnszorg e.a. Iedereen die werk wil maken van een inclusief en versterkt leesklimaat is welkom.

Programma en inschrijvingen vanaf begin december

Het volledige programma wordt begin december bekendgemaakt. Dan starten ook de inschrijvingen. Noteer de datum alvast in je agenda!

Deze conferentie is een initiatief van Iedereen Leest, met steun van Stad Gent en Cultuur Gent.


Deel dit artikel: