Jeugdboekenmaand gestart met verrassing in het S.M.A.K.

Op dinsdag 3 maart, bij de start van de Jeugdboekenmaand, verrasten we een klasje tijdens hun museumbezoek aan het S.M.A.K. in Gent. Tijdens hun rondleiding overvielen auteurs en illustratoren hen met kleine performances en voorleesmomenten. En hun gids? Dat bleek meter Sien te zijn! Een geslaagde kick-off van een bruisende Jeugdboekenmaand rond kunst.

© Michiel Devijver | Iedereen Leest
© Michiel Devijver | Iedereen Leest

Het leek een gewone dinsdagochtend voor de leerlingen van het vierde leerjaar van basisschool De Kleine Icarus, maar niets bleek minder waar. Bij de start van hun bezoek werd hun gids weggeroepen en plots vervangen door Ketnet-wrapster en Jeugdboekenmaand-meter Sien Wynants. Aan de kassa kregen ze de praktische instructies al 'slammend' door Lotte Dodion. Verderop in het museum kwamen ze ook nog peter Tom Schoonooghe tegen, die zich met krijt had uitgeleefd op de museumvloer. Striptekenaar Pieter De Poortere liet hen een Lam Gods-puzzel maken, de zaalwachter bleek Marieke van Hooff te zijn, die luider en luider begon voor te lezen en bij Panamarenko troffen ze nog illustrator Kristof Devos.

Als afsluiter werd er voorgelezen uit de gloednieuwe 'Kleine Catalogus van het S.M.A.K.', die tijdens deze Jeugdboekenmaand werd gelanceerd. Natuurlijk was er nadien nog tijd voor handtekeningen, en om de talrijk opgekomen pers te woord te staan. De klas kreeg nog een boekenpakket met boeken van de aanwezige auteurs en illustratoren mee naar huis, om Jeugdboekenmaand een hele maand lang verder te kunnen vieren. (Onderaan dit artikel kan je een uitgebreid fotoverslag bekijken.)

Nog maar het begin

Nog de hele maand lang zijn er honderden activiteiten in scholen, bibliotheken, boekhandels, musea, culturele centra en op andere plekken. Er vinden ook meer dan 1000 auteurslezingen plaats, met steun van Literatuur Vlaanderen. Alle publieke activiteiten vind je in de  agenda op www.jeugdboekenmaand.be. Op de site vind je ook de educatieve handleiding voor scholen en uiteraard: boekentips.

Doe mee met de Jeugdboekenmaand-wedstrijd

Nog tot en met 3 april kan je ook meedoen met de Jeugdboekenmaand-wedstrijd. Mete Sien en peter Tom dagen je uit om een kunstwerk te maken op basis van een boek. Wie meedoet, maakt kans op een boekenpakket of een bezoek van Sien en Tom aan je school of bib. Stuur een foto of filmpje van je kunstwerk in via de site van Jeugdboekenmaand.Deel dit artikel: