Jeugdboekenmaand start met een vijfdaagse marathon

Van 1 tot 5 maart gaat Jeugdboekenmaand van start met een vijfdaagse marathon. Wouter en Mout, een sportende lezer en een lezende sporter, trekken op vijf dagen door vijf provincies met een leesfiets. Onderweg houden ze halt bij verschillende (sport-)locaties voor een leestraining, voorleesmoment of een workshop. Je kan de hele tocht volgen via livestream.

Een lezende sporter en een sportende lezer op pad

Wouter en Mout van Productions & zonen zijn twee acteurs, maar ze noemen zich ook wel 'lezende sporters'. Ze gaan de uitdaging aan om in vijf dagen tijd meer dan 250 km te fietsen met een leesfiets. De ene fietst, de andere kan achterop liggend lezen. De fiets mogen we lenen van de mensen van Triple Challenge, een inclusieve omnisportclub die de afstand tot sporten voor mensen met een beperking (mentaal, fysiek of financieel) wil verkleinen, zodat iedereen sport kan beleven.

Kick-off in het Jan Breydelstadion

Starten doen ze in het Jan Breydelstadion, samen met Club Brugge. Club Brugge-spelers Denis Odoi en Bjorn Meijer en Jeugdboekenmaand-meters Imke Courtois en Mathilda Masters lezen er voor aan kinderen van het vijfde leerjaar en wuiven de leesfiets uit. Het stadion is het vertrekpunt van een tocht van meer dan 250 km langs de vijf Vlaamse provincies. 

Peter Gheysen, Head of Foundation bij Club Brugge: ‘Wij zijn vereerd en trots dat de symbolische aftrap van de Jeugdboekenmaand bij ons in het Jan Breydelstadion, waar al talrijke magische blauwzwarte voetbalverhalen geschreven zijn, kan plaatsvinden. We zijn overtuigd dat de combinatie tussen ‘Sport & Spel’ en lezen een geslaagde match is. Zowel in het voetbal als bij lezen zijn creativiteit, focus, concentratie, doorzettingsvermogen en dat vleugje magie belangrijke eigenschappen.’

Sylvie Dhaene, directeur van Iedereen Leest: ‘Met het thema ‘Sport & spel’ trekken we voor de aftrap volop de sportieve kaart. De fietstocht brengt ons niet alleen naar bibs, boekhandels en scholen, maar ook naar het zwembad, het skatepark, de zeescouts, de circusschool… Zo brengen we de boodschap van Jeugdboekenmaand ook op plekken die minder gelinkt zijn aan boeken en lezen. Dat Club Brugge zich achter dit initiatief schaart en voor de kick-off spelers inschakelt om kinderen en jongeren warm te maken voor lezen, juichen we dan ook erg toe.'

“Zowel in het voetbal als bij lezen zijn creativiteit, focus, concentratie, doorzettingsvermogen en dat vleugje magie belangrijke eigenschappen.”

De route: van Brugge tot Hasselt

De leesfiets rijdt van Brugge tot Hasselt. Onderweg houden ze halt bij sportclubs, jeugdbewegingen, boekhandels, bibs, scholen voor voorleesmomenten, leestrainingen of andere activiteiten.

Verschillende auteurs, illustratoren en sporters doen mee: Tom Schamp, illustrator van de Jeugdboekenmaand-affiche, fietst een eindje mee, ze houden een koffiestop bij auteur Sylvia Vanden Heede (van o.a. ‘Vos en Haas’), sluiten aan bij workshops van o.a. Mark Borgions en Paddy Donnelly… Ex-Kamp Waes-deelnemer en wereldkampioen kickboksen Youssef Challouki leest voor in de boksring op het Kabaal Kinderboekenfestival in Antwerpen, Ketnet-wrapper Héritier Tipo doet hetzelfde tijdens skatelessen in Leuven. De leesfiets rijdt ook een toertje mee met marathonvrouw Hilde Dosogne op de Watersportbaan in Gent.

Overal kan er meegezongen en -gedanst worden met het Jeugdboekenmaand-lied.

Kijk, lees, fiets of loop je mee?

Iedereen is van harte welkom om op één van de grote stops aan te sluiten of om een stukje mee te lezen, lopen, of fietsen. Blijf je liever thuis? Dan kan je de hele tocht volgen via de livestream op YouTube en Facebook.

>> Het volledige programma kan je hier downloaden.
>> Hier zie je de route van de leesfiets.

© Michiel Devijver | Iedereen Leest

Bekende lezers als rolmodellen

Basketter Jean-Marc Mwema, voetbalanaliste Imke Courtois en kinder- en jeugdauteur Mathilda Masters zijn de peter en meters van deze 43ste editie, met als thema ‘Sport & spel’. Zij vinden het belangrijk om kinderen en jongeren de boodschap mee te geven dat lezen fijn én belangrijk is. Tijdens de marathon maken ze bij enkele stops hun opwachting.

Daarnaast worden er nog andere bekende sporters ingeschakeld: in de reeks ‘Leeswereld’ vertellen o.a. basketster Emma Meesseman, keeper Hendrik Van Crombrugghe, wielrenner Jan Bakelants, breakdancer Camine Van Hoof en gewichthefster Nina Sterckx over hun leesleven.

Wie meedoet aan ‘De Grote Leestraining’, de Jeugdboekenmaand-wedstrijd waarin iedereen opgeroepen wordt om leesminuten te verzamelen, krijgt aanmoedigingsfilmpjes te zien van bekende sporters. Iedereen Leest roept ook breed op aan alle lezende sporters en sportende lezers om zich bekend te maken. Op die manier willen we het cliché dat lezen en sporten niet samengaan, ontkrachten.

Jeugdboekenmaand-lied

Het Geluidshuis maakte dit jaar een Jeugdboekenmaand-lied, en zorgde voor een onweerstaanbare meezinger met als titel 'Lezen, dat is spelen en sporten met je hoofd'. Maureen Vanherberghen zingt, Jean-Marc Mwema, Imke Courtois en Mathilda Masters doen een klein gastoptreden.

Nog tot 31 maart

De marathon is de start van een leesfeest dat 31 dagen duurt. Nog tot 31 maart worden er in bibs, boekhandels, scholen, culturele centra… tal van activiteiten en auteurslezingen georganiseerd. Een overzicht van de publiek toegankelijke activiteiten vind je in de kalender.Deel dit artikel:

Contact
Pers en communicatie
Mis niets van Iedereen Leest