Lees. Altijd. Overal. En zéker op Vlaanderenleestdag 2024!

Op dinsdag 23 april 2024 vindt de tweede editie van Vlaanderenleestdag plaats. Dit initiatief van de Vlaamse overheid kadert in het Leesoffensief en wil lezers verbinden, lezen zichtbaarder maken en nieuwe lezers aanmoedigen om deel te nemen aan een (voor-)leesactiviteit. 'Lees. Altijd. Overal': dat is de slogan van deze editie.

Waar de eerste editie in het teken stond van bijzondere leesplekken, wil Vlaanderenleestdag dit jaar aantonen dat werkelijk élke plek een leesplek kan zijn en dat élk moment een leesmoment kan worden. Op dinsdag 23 april wordt iedereen aangemoedigd om te lezen en om zoveel mogelijk collega's op het werk, of leerlingen op school uit te nodigen om hetzelfde te doen. Er wordt een inspirerende toolkit uitgewerkt voor scholen en bedrijven om op die dag met enkele eenvoudige tips het lezen te stimuleren (beschikbaar vanaf begin april). De vijf campagnebeelden tonen dat lezen - met wat verbeelding - op alle plekken kan.

Promotiematerialen

Wie dat wil, kan gratis promotiematerialen bestellen via de webshop van Iedereen Leest. Er zijn drie verschillende affiches beschikbaar (je bestelt per pakket van drie), een Leesplek-sticker om aan te tonen dat jouw school, bib, koffiehoek, boekhandel... een leesplek is. De 'Vrienden voor het lezen'-buttons zijn voor dit jaar uitverkocht.

Alle materialen zijn gratis beschikbaar en worden zo snel mogelijk na bestelling verzonden. Uiteraard kan je ook gebruik maken van heel wat downloadbare materialen: Facebook-banners, campagnebeelden in verschillende formaten... Het hele aanbod vind je hier.

Organiseer een activiteit

Organiseer je een (publieke) activiteit op Vlaanderenleestdag? Voer die dan zeker in in de UiTdatabank en gebruik het label ‘vlaanderenleestdag’. Dan komt de activiteit automatisch in de agenda terecht op www.vlaanderenleestdag.be.

Hebben jullie leuke plannen in de school, bib, boekhandel, bedrijf of met je leesclub of vereniging? Mail dan even naar vlaanderenleestdag [at] iedereenleest.be (subject: , body: ) target="_blank". Wie weet sturen we onze reporter en fotograaf langs!

Vrienden voor het lezen

Vlaanderenleestdag kadert in de campagne ‘Vrienden voor het Lezen – Samen voor een Leesoffensief’, een initiatief van het Departement Cultuur, Jeugd en Media, het Departement Onderwijs en Vorming en het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, in samenwerking met Iedereen Leest en andere spelers. Deze partners werken de komende jaren intensief samen om een duurzaam en geïntegreerd leesbeleid uit te werken en zo de dalende cijfers rond leesplezier en leesniveau te keren. Vlaanderenleestdag is één van de schakels in die grootschalige communicatiecampagne en wil bijdragen aan een stimulerend leesklimaat.Deel dit artikel:

Contact
Coördinator Iedereen Leest-acties voor Leesoffensief
Mis niets van Iedereen Leest