Lees mee op Vlaanderenleestdag!

Op zondag 23 april – niet toevallig Wereldboekendag – vindt de allereerste editie van Vlaanderenleestdag plaats. Dit initiatief van de Vlaamse overheid kadert in het Leesoffensief en wil lezers verbinden, lezen zichtbaarder maken en nieuwe lezers aanmoedigen om deel te nemen aan een (voor-)leesactiviteit. In heel Vlaanderen zullen er bijzondere leesplekken zijn waar lezers elkaar kunnen ontmoeten en zijn er activiteiten rond boeken en verhalen. Boodschap van de dag: pak een boek dat je pakt, lees mee en toon je als ‘Vriend voor het Lezen’.

Slow reading sessies, voorleesmomenten, boekenspeeddates, auteurslezingen, boekenruilbeurzen en zelfs een leesmoment tussen de schapen... Op Vlaanderenleestdag kan je op tientallen plekken terecht voor een fijne en gezellige activiteit. Voor deze eerste editie wordt gefocust op het inrichten van bijzondere leesplekken, waar iedereen terechtkan met een boek. Je tonen als ‘Vriend voor het Lezen’, dat is het doel. Iedereen Leest coördineert de campagne. Op vlaanderenleestdag.be worden alle activiteiten gebundeld.

Sylvie Dhaene, directeur Iedereen Leest: ‘We roepen iedereen - jong en oud - op om op 23 april mee te vieren en te lezen. Zien lezen, doet lezen: dat weten we uit onderzoek en ervaring. Vandaar dat we het belangrijk vinden om lezers die dag de openbare ruimte te laten veroveren en zo lezen en leesplezier meer zichtbaar te maken. Dat gebeurt natuurlijk niet toevallig op Wereldboekendag, al jarenlang de internationale dag van het boek en de auteursrechten. Een ideaal moment.'

Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon: ‘Met deze nieuwe actiedag zetten we de maatschappelijke uitdaging van leesvaardigheid en leesplezier extra in de kijker. Het toont de urgentie aan, maar maakt tegelijk ook enthousiast: Vlaanderen leest! Deze eerste editie valt samen met Erfgoeddag en dat leent zich uitstekend om in de publieke ruimte aan de slag te gaan met boeken. Door de brug te leggen versterken we beide initiatieven.’

  Een divers aanbod aan activiteiten

  Het aanbod op deze eerste Vlaanderenleestdag is origineel en divers!
  Om het bezoekers wat makkelijker te maken, hebben we een aantal leuke activiteiten gebundeld en uitgelicht:

  Geen tijd voor een activiteit?

  Dan kan je op Vlaanderenleestdag natuurlijk gewoon thuis (voor)lezen. Of zoek een leuke leesplek bij jou in de buurt. Post een foto op sociale media, gebruik #vlaanderenleestdag, tag @Vlaanderenleestdag en toon je als #vriendvoorhetlezen.

  Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts: ‘Op Vlaanderenleestdag zal er veel voorgelezen worden. Het mag immers niet beperkt blijven tot de mensen die sowieso al van lezen houden. We mikken ook op al die mensen die zelf nog weinig of zelfs niet lezen. Want goed lezen helpt bij goed leren. Het moeten daarom niet altijd meteen dikke romans zijn: graag lezen doe je stap voor stap.’

  Toon je als 'Vriend voor het Lezen'

  Vlaanderenleestdag kadert in de campagne ‘Vrienden voor het Lezen – Samen voor een Leesoffensief’, een initiatief van het Departement Cultuur, Jeugd en Media, het Departement Onderwijs en Vorming en het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, in samenwerking met Iedereen Leest en andere spelers. Deze partners werken de komende jaren intensief samen om een duurzaam en geïntegreerd leesbeleid uit te werken en zo de dalende cijfers rond leesplezier en leesniveau te keren. Vlaanderenleestdag is één van de schakels in die grootschalige communicatiecampagne en wil bijdragen aan een stimulerend leesklimaat.

  Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits: Lezen is een fijne manier om taalontwikkeling te stimuleren en woordenschat uit te breiden. Je kan er niet vroeg genoeg mee beginnen! Daarom stimuleren we ook ouders en kinderbegeleiders om boekjes voor te lezen aan kinderen. Er gaat zo een wereld van verbeelding én nieuwe woorden open! Blij dat de Vlaanderenleestdag dit mee in de kijker zet.’

  Erfgoeddag

  Deze eerste Vlaanderenleestdag valt samen met Erfgoeddag en dus slaan Iedereen Leest en FARO de handen in elkaar. Op het programma van Erfgoeddag – met als thema ‘Beestig!’ – vind je een heleboel activiteiten rond (voor)lezen en verhalen, en in het programma van Vlaanderenleestdag zie je dan weer dat heel wat erfgoedlocaties een unieke leesplek inrichten. Zo kan je in Leuven samenlezen in het stadhuis of de buitenbib bezoeken aan de historische watermolen in Meerhout. In Lier kan je dan weer onder andere in de Tulpenmoskee of de backstage van het cultuurcentrum lezen.

  Lezende steden

  Lezen in de Bourla - © Antwerpen Leest

  De vier steden met een actieve lezerscommunity - Antwerpen Leest, Brugge Leest, Gent Leest en Leuven Leest - sluiten aan bij het initiatief en organiseren activiteiten voor hun stadslezers en alle geïnteresseerden.

  • In Antwerpen kan je in de Bourla terecht om met een boek in de rode zetels te ploffen of te luisteren naar verhalen of muziek met de Silent Disco koptelefoon.
  • In Gent kan je in stilte lezen op het gras in de Bijlokesite.
  • Leuven stelt het Hollands College uitzonderlijk open voor een Slow Reading deluxe en boekenruil.
  • Brugge biedt een Boeken Troef-programma aan in de bib.

  Maar ook buiten die steden valt veel verrassends te beleven: in Laakdal is er een BookTok-sleep-in in de bib, in Dessel zetten ze een bibmobiel tussen de schapen.

  VRT doet ook mee met Vlaanderenleestdag. In de bib van Sint-Niklaas is Tom De Cock gastheer van een Boekathon met meer dan 40 auteurs, die je live kan volgen op VRT MAX. Ook de Voorleesclub on tour strijkt er neer. Boekhandels Vlaanderen draagt Vlaanderenleestdag een warm hart toe en communiceert mee over de campagne naar de klanten.

  Mini-leesfestival in de Senaat

  Ook de Senaat zet haar deuren en salons open voor lezers op Vlaanderenleestdag. Iedereen Leest en Behoud de Begeerte organiseren er een laagdrempelig lezersfeest voor gezinnen en volwassenen, met een gevarieerd programma. Deelnemen is gratis, maar registratie is verplicht. Op het programma bekende namen als Wouter Deprez, Phara de Aguirre, Angelo Tijssens, Guillaume Van der Stighelen, Ibe Rossel, Erik Vlaminck, Esohe Weyden, Dimitri Leue, Edward van de Vendel, Ella Leyers, Jennifer Heylen … Meer info vind je hier.

  Volgende editie

  Vlaanderenleestdag wordt een jaarlijks terugkerende actiedag op 23 april, die alle belangrijke spelers in het leesbevorderingsnetwerk wil samenbrengen. Volgend jaar valt Vlaanderenleestdag op een dinsdag, dan zullen scholen en kinderopvanginitiatieven een grotere rol spelen. Voor deze zondagseditie nemen culturele en vrijetijdsactoren zoals bibliotheken het voortouw.


  Deel dit artikel:

  Mis niets van Iedereen Leest